Rīta Panorāma

Intervija ar konkursa "Supernova 2020" finālisti Katrīnu Binderi

Rīta Panorāma

Intervija ar LVC valdes priekšsēdētāju Jāni Langi

LTV dokumentālā filma divās daļās "Atmodas labirintā". Telefonsaruna ar Guntu Gaidamaviču

Filmas «Atmodas labirintā» veidotāja: Pat 30 gadus vēlāk cilvēki nav gatavi runāt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

30. un 31. janvārī pirmizrādi piedzīvos LTV dokumentāla filma "Atmodas labirintā", kas pievēršas jautājumam – vai Latvijas neatkarības atgūšana bija pašsaprotama un nenovēršama, vai tomēr viss varēja pavērsties citādāk..

Filma ir noslēdzošais darbs projektā «Čekas ietekme uz nacionālās Atmodas procesiem», kurā tapa vairāki raksti un interviju sērija.

Var teikt, ka Atmoda ir īss, bet ļoti intensīvs laika periods. Līdz ar to atšķetināt dziļākus slāņus tajā ir sarežģīts darbs.

Filmas scenārija autore Gunta Gaidamaviča LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja: “Tur varētu pētīt un pētīt, zinātnieki sarakstīt sējumu sējumus, un arī filmu veidotāji varētu bezmaz vai seriālus veidot. Izpētīt vienā – kaut vai divsēriju, kā ir mūsu gadījumā – filmā visu nav iespējams. Sarežģījumi, grūtības, izaicinājumi bija, tāpēc ka dīvainā kārtā pat 30 gadus pēc šiem notikumiem cilvēki nav runīgi.

No uzrunātajiem tikai neliela daļa piekrita runāt kameras priekšā un stāstīt par savu pieredzi tajā periodā, lai kurā barikāžu pusē - nosacīti - viņi arī atrastos.”

Ņemot vērā lielo materiāla apjomu un notikumu sazarotību, filmas veidotāji centušies pieturēties pie jautājuma – kā komunistiskās partijas vadība – Centrālā komiteja – un tās vadītā Valsts drošības komiteja centās ietekmēt Atmodas notikumus.

Gaidamaviča uzsvēra: "Protams, ka Valsts drošības komitejai bija vajadzīgi savi cilvēki, savi aģenti visās kustībās, kas bija orientētas - sākumā piesardzīgāk, pēc tam aktīvāk un izteiktāk - sasniegt Latvijas neatkarību. Tur šie cilvēki bija, un mēs patiesībā joprojām varam tikai minēt, cik lielā mērā katru konkrēto epizodi viņiem izdevās ietekmēt.”

Gaidamaviča, vērtējot savu personisko pieredzi Atmodas laikā, savus pusaudžu gadus, atceras sajūtu, ka Latvijas neatkarības atgūšana ir neizbēgama. Viņa atklāj – tikai veidojot filmu, apzinājusies, ka bijušas vairākas epizodes, kad

“tā līnija bija ļoti šaura un trausla”, un tā varēja pārvērsties par asiņainu izrēķināšanos ar cilvēkiem, kuri iestājās pret Padomju Savienību.

Filmas "Atmodas labirintā" pirmā daļa – 30. janvārī pulksten 21.15, otrā daļa – 31. janvārī pulksten 21.15 LTV1 un REPLAY.lv

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti