Kultūras rondo

Saruna par sarunām un scenogrāfiju. Stāsta Krista un Reinis Dzudzilo

Kultūras rondo

Indiešu dzejnieces Rupi Kauras dzeju tagad var iepazīst arī latviski

Filmu "Projām” un "Laika tilti" panākumi Anesī festivālā un Šanhajas kino festivālā

Filmām «Projām» un «Laika tilti» - galvenās balvas Anesī festivālā un Šanhajas kino festivālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ginta Zilbaloža animācijas filma „Projām” godalgota Anesī festivālā un piedalījusies Šanhajas kino festivālā. Jau zināms, ka ar šo filmu rudenī atklās Rīgas Starptautisko filmu festivālu rudenī. Savukārt galveno balvu Šanhajas kino festivālā saņēmusi dokumentālā filma „Laika tilti”.

„Ļoti labas sajūtas, biju pārsteigts un priecīgs, forši, ka var sākt ceļojumu pa festivāliem ar balvu,” Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” atzīst Gints Zilbalodis.

Zilbalodis par savu pirmo pilnmetrāžas animācijas filmu “Projām” saņēmis galveno balvu konkursa programmā “Contrechamp” Eiropas animācijas svarīgākajā festivālā, kas šajā nedēļas nogalē noslēdzās Francijas pilsētā Anesī.

Viņš cer, ka iegūtā balva viņa filmai, ko pats dēvē par nestandarta, palīdzēs nonākt pie skatītājiem.

„Bieži ir tā, ka uztaisi filmu un tā pazūd, domāju, ka balva palīdzēs gan šai filmai, gan nākamajai, ko taisīšu,” bilst Zilbalodis.

Raksturojot savu filmu, viņš norāda, ka tā nav Holivudas lielbužeta animācijas filma, bet nav arī arthouse kino.

„Ceru, ka patiks visiem, bet varbūt īsti nav visiem. Personīga filma, diezgan meditatīva, bez teksta, kino valoda nestandarta animācijai. Es izmantoju aktīvi kameru,” stāsta Zilbalodis.

Filma "Projām" stāsta par puiku, kurš pēc lidmašīnas avārijas nokļūst uz vientuļas salas un mēģina tikt mājās. Pa ceļam viņš satiek mazu putniņu, kurš nemāk lidot, atrod motociklu, un kopā viņi mēģina tikt mājās un aizbēgt no briesmoņa.

Arī Kristīnes Briedes filmu „Laika tilti” var dēvēt par nestandarta. Tā ir ilgi tapusi filma, kas vēsta par dokumentālā kino brīnumu.

„Tā ir balstīta uz mūsu vecajiem kinematogrāfistiem, kas strādājuši 60., 70. un 80.gados un taisījuši tāda veida filmas, ko šodien saucam par poētisko kino,” bilst filmas režisore Kristīne Briede.

Šanhajas festivālā bija pārstāvētas piecas Latvijas filmas - “Laika tilti”, “Tēvs Nakts”, “Lote un pazudušie pūķi”, “Projām” un “Bille”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti