Filmai par Stīvu Džobsu neviennozīmīgas atsauksmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No rītdienas Latvijas kinoteātros sāk izrādīt filmu par Stīvu Džobsu – leģendāro kompānijas „Apple” vadītāju un mūsdienu tehnoloģiju guru. Atsauksmes par filmu ir visai krasi atšķirīgas.

Harizmātiskais personālo datoru revolūcijas pionieris Stīvs Džobss ir viens no zināmākajiem cilvēkiem mūsdienu tehnoloģiju pasaulē, neraugoties uz to, ka 2011.gadā viņš, slimības pieveikts, aizgāja mūžībā.

Pateicoties Džobsa attīstītā uzņēmuma „Apple” ieguldījumam, mūsdienu tehnoloģiju sasniegumi ir nonākuši līdz viedtālruņiem un planšetdatoriem.

Drīz pēc Džobsa nāves režisors Džošua Maikls Sterns ķērās pie filmas radīšanas. Kino stāsts aizsākas trakulīgajā Džobsa jaunībā, izseko viņa karjerai un beidzas ar karjeras ziedu laikiem 21.gadsimta sākumā.

Viņš bija sarežģīts cilvēks, pat tirāns. Tirāns ģimenes dzīvē un arī pret saviem darbiniekiem,” stāsta blogeris un jauno tehnoloģiju zinātājs Kristaps Skutelis.

Kritiķu domas par filmu labi raksturo „Metacritic” apkopotie dati. No 35 internetā fiksētajām recenzijām 24 bija gan pozitīvs, gan negatīvs vērtējums, sešas recenzijas bija izteikti negatīvas, bet piecas – pozitīvas.

Džo Noimaiers no „New York Daily News”, novērtējot filmu ar četrām zvaigznēm no piecām, raksturo to kā „visai ironiskā stilā veidotu vecmodīgu biogrāfisku filmu”, savukārt Dorisa Toumerkaine no „Film Journal International” nosauc filmu par „šausmīgu Stīva Džobsa karjeras dramatizējumu”.

Bez tam kritiķi pārmet filmas režisoram pārāk lielu uzmanības pievēršanu ārišķīgam Džobsa atveidojumam, nemēģinot izprast viņa personību. Vislielāko kritiku izpelnījies filmas scenārists Mets Vitelijs, kuram šī ir debija kinematogrāfijā. Par galvenās lomas atveidotāju, vienu no pelnošākajiem televīzijas aktieriem Eštonu Kačeru, kritiķi teic, ka viņa aktiermeistarība filmā sākas un beidzas ar Džobsa izturēšanās manieres atdarināšanu.

„”Apple” dibinātāja Stīva Džobsa dzīves stāsts ir heroisma pilns, taču "Sundance" filmu festivālā pirmizrādi piedzīvojusī biogrāfiskā filma "Jobs" ar Eštonu Kačeru galvenajā lomā, stāstot šo stāstu, rada šausmīgu jucekli," „The Telegraph” raksta Sebastians Dogarts.

Dogarta viedoklim par juceklīgo stāstu iebilst Džastins Lovs, kurš raksta, ka stāsts ir saglabājies.

„Padarot šo personu ar milzīgo kultūras nozīmi pārāk sentimentālu, filmas veidotāji sev ir izveidojuši lamatas. Tomēr ir saglabāts stāsts par vīru, kurš mainījis pasaules iedzīvotāju ieradumus un komunikācijas metodes," norāda Džastins Lovs no „The Hollywood Reporter”.

Diezgan intensīvie kritiķu uzbrukumi filmai radījuši arī skatītāju pretreakciju. Tā, piemēram, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta pētnieks Gogdans Fedeless, novērtējot filmu raksta:

Intensīvā kritika, kura nesen gāzās pār filmu, izraisīja manī neapmierinātību. (..) Šī filma ir pārliecinoša, domas rosinoša drāma, kas pilna ar niansēm.”

„Ja tā ir mākslas filma, tad tur nevajadzētu aizrauties ar dokumentālām liecībām. Filmai jābūt ar emocijām,” domā Skutelis.

Tomēr ar šo filmu kino industrijas pārstāvju interese par Džobsa personību nebeidzas. Deivida Finčera režisētās filmas "Sociālais tīkls" scenārists Ārons Sorkins nesen ir paziņojis, ka arī grasās veidot biogrāfisku drāmu par slaveno „Apple” guru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti