Kultūras ziņas

Noskaidroti J.Vītola pianistu konkursa finālisti

Kultūras ziņas

Scenogrāfam Andrim Freibergam 75

Vai Saeima atbalstīs filmas "Dvēseļu putenis" finansēšanu?

Filmai «Dvēseļu putenis» pieprasīti vairāk nekā 1,8 miljoni latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šobrīd Saeimā ir iesniegusi pieprasījumu nākamā gada budžetā rast vairāk nekā 930 tūkstošus latu spēlfilmas „Dvēseļu putenis" sagatavošanai un filmēšanas sākšanai. Filmai, kas balstīta uz Aleksandra Grīna romāna „Dvēseļu putenis" motīviem, kopumā tiek prasīti vairāk nekā 1,8 miljoni latu.

Piešķirt 25 tūkstošus latu filmas „Dvēseļu putenis" projekta sākšanai jau pērnā gada rudenī rosināja Nacionālās apvienības deputāti. Tas izsauca sašutumu kino nozares speciālistu vidū, kas izteica nosodījumu atsevišķu projektu lobēšanai. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete uzsver, ka šoreiz finansējuma pieprasījums nebūt nenāk no kādas politiskas partijas.

Druviete stāsta, ka pieprasījums ir nācis no producentu grupas, un to nav ierosinājusi neviena politiskā partija vai deputāts.

„Saeimas komisija, būdama pilnīgā pārliecībā, ka jāveido šāda patriotiska filma, kurā mūsu tauta tiek parādīta nevis kā vaimanātāji, bet gan cīnītāji, atbalstīja šo projektu," uzsver Druviete.

Savukārt filmu studijas „Rija" vadītājs Vilnis Kalnaellis uzskata, šis Saeimas solis ir neuzticības izteikšana Latvijas kino nozarei. Viņš atgādina, ka valsts atvēlētais finansējums visai kino nozarei ir gandrīz tāds pats kā vienai šādai filmai. Mazāku projektu izskatīšanu atstāj profesionāļu ziņā, bet tādu projektu kā „Dvēseļu putenis" izvērtēšanā ekspertu lomās iejūtas paši deputāti.

„Šobrīd Saeima iejaucas kino nozarē un kļūst par vienu jaunu finansēšanas avotu. Lai Saeima izskaidro, kā iesniegt projektus, un es arī nākšu ar savējo," teic Kalnaellis.

Režisors Armands Zvirbulis, kurš aicināts veidot „Dvēseļu puteni", stāsta, ka vēsturisko filmu veidošana ir dārgs process. Kvalitatīvu, pasaulē konkurētspējīgu kino var izveidot tikai ar vērā ņemamu finansējumu.

„Ja šis projekts tiktu apstiprināts, būtu divi ceļi – vai nu būtu jāapstājas visai kino nozarei, vai arī filmas veidošana ievilktos uz 7 – 10 gadiem," skaidro Zvirbulis.

Kāda summa tiks piešķirta „Dvēseļu putenim", uzzināsim pēc 2014.gada budžeta apstiprināšanas.

Paliek jautājums – vai šāda atsevišķu filma lobēšana Saeimā nenovedīs pie precedentiem arī citās kultūras nozarēs, un vai ar laiku producenti un citi kultūras ļaudis neiestaigās taciņu pie deputātiem, lai lobētu savu projektu. Un arī – vai šāda lobēšana neliks pielāgot deputātu prasībām viena vai otra projekta un mākslas darba saturu.

Kā ziņots, jau pērn kinoļaudis asi kritizēja naudas piešķiršanu pilnmetrāžas filmai "Dvēseļu putenis" 2013.gada budžetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti