Filmai «Ausma» Irānā izgriež «kaitīgās» epizodes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lailas Pakalniņas spēlfilmai “Ausma”, kura iekļauta aprīļa beigās Teherānā notiekošā Starptautiskā Fadžras filmu festivāla programmā, izgrieztas dažas "kaitīgas" epizodes, kuras Irānas sabiedrībā tiktu uzskatītas par nepiedienīgām, lsm.lv pavēstīja Nacionālā kino centra pārstāve Zanda Dūdiņa.

Fadžras festivāls ir lielākais filmu festivāls Irānā, tas notiek jau 34. reizi.  Savulaik tajā demonstrētas arī citas Lailas Pakalniņas filmas, viņai pašai gan klāt neesot. Šoreiz režisore saņēmusi uzaicinājumu apmeklēt festivālu arī klātienē.

Liels bija režisores izbrīns, kad ar viņu sazinājās festivāla pārstāvji, ļoti atvainojoties, tomēr lūdzot atļaut izgriezt dažas filmas epizodes, kas Irānas sabiedrībā tiktu uzskatītas par nepiedienīgām. Irānā joprojām darbojas Filmu izvērtēšanas birojs, kas nosaka, kādas filmas drīkst un kādas nedrīkst demonstrēt šajā valstī. Nepakļaušanās šīs varas iestādes prasībām nozīmētu to, ka festivāls būtu spiests izņemt filmu "Ausma" no programmas.

Vairākkārt apsvērusi visus “par” un “pret”, Laila Pakalniņa nolēma dot atļauju īsināt par kaitīgām atzītās epizodes, uztverot to kā likteņa ironiju – lai filma par politiska režīma fanātisma izpausmēm nokļūtu pie skatītājiem, tā spiesta maksāt nodevas sistēmai, kas valda islāma valstī Irānā.

Tas, ko Fadžras filmu festivālā neredzēs skatītāji, ir kādas sievietes celis, kas uz mirkli atsedzas, viņai rāpjoties pa kāpnēm. Par bīstamu tika atzīta arī kolhoza priekšsēdētājas Mirdzas saruna ar vīru, jo tā risinās, abiem sēžot gultā (tas gan notiek dienas vidū un pilnīgi godīgā padomju laika apģērbā, zeķes un kurpes ieskaitot). Un, protams, bērna barošana ar krūti.

Fadžras filmu festivāls piedāvā skatītājiem gan labāko vietējo filmu skati, gan starptautisku filmu programmu un nevairās no izaicinājumiem. Demonstrējot gan atzinību guvušu režisoru filmas, gan jauno talantu darbus, festivāls ieņem arī ievērojamu lomu irāņu kinematogrāfa attīstībā, iepazīstinot ar kino attīstības tendencēm pasaulē. Dažādos gados festivālā piedalījušies un filmas vērtējuši spilgti pasaules kino pārstāvji - Agņeška Holanda, Kšištofs Zanussi, Bela Tārs, Jans Troels, Rustams Ibragimbekovs, Andrejs Zvjagincevs un citi.

Par spīti filmas sarežģītajam ceļam pie Irānas skatītājiem festivāls "Ausmas" seansus ir gatavojis ar lielu entuziasmu. Režisorei saruna ar skatītājiem paredzēta 20. aprīļa vakarā.

Dažas dienas vēlāk Laila Pakalniņa un "Ausma" būs sastopamas "Go East" filmu festivālā Vācijā, kas tradicionāli piedāvā labākā Austrumeiropas kino kolekciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti