Filmā meklē lauku izdzīvošanas noslēpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kaņepes kultūras centra kinoteātrī „Bize” ceturtdien skatāma dokumentālās filmas „Izolētie latvieši” pirmizrāde, kuru veidojis jaunais režisors Kārlis Lesiņš. Filmā meklēts Latvijas lauku izdzīvošanas noslēpums, un tās centrā ir aktīvi jaunieši, kuri savu dzīvi izvēlējušies saistīt ar laukiem un sev apkārt veidot radošu un iedvesmojošu vidi.

Filmas „Izolētie latvieši” veidotāji stāsta, ka iecere par šādu filmu radusies, kādu brīdi strādājot ārzemēs un saņemot ļoti negatīvas informācijas lavīnu par Latvijas laukiem. Atgriežoties Latvijā, viņiem bijusi vēlme skatīt savām acīm, vai tiešām ir tik traģiski. Viņi krustu šķērsu izbraukājuši Latvijas laukus, stāsta filmas režisors Kārlis Lesiņš.

„Mēs meklējām tos Latvijas ciemus, kas ir visvairāk izolēti. Pēc tādiem rādītājiem kā - nav sabiedriskā transporta, nav kultūras nama, ir slikti ceļi. Un tad šajās vietās mēs meklējām, vai tur ir atrodami cilvēki, kas ir gatavi kaut ko darīt,” stāsta Lesiņš. Rezultātā filmu veido četri stāsti par jauniešiem četros Latvijas reģionos, kuri arī šajās izolētajās vietās tomēr ļoti aktīvi darbojas.

Viņu vidū Vidzemi pārstāv Krišjānis no Kalnienas Stāmerienas pagastā. Krišjānis studē pārsimt kilometru prom no mājām, tomēr kopā ar domubiedriem rod laiku rīkot izklaidējošus un izglītojošus pasākumus savā ciemā un ar savām aktivitātēm stimulē arī citus.

Iepazīstinot ar šiem aktīvajiem jauniešiem, filmas veidotāju mērķis ir inficēt ar viņu degsmi arī citus cilvēkus, stāsta filmas producente Kristīne Zamurajeva. „Mēs esam no tiem, kas pabija projām un atbrauca atpakaļ, un mēs sapratām, ka šeit ir īstenībā ļoti labi un šeit ir ļoti liels potenciāls kaut ko darīt. Tāpēc mēs gribam ar savu filmu cilvēkus „inficēt” ar ideju, ka ir jāpaliek Latvijā. Protams, Latvijā cilvēkam ir jābūt ļoti radošam. Ja nav radošās domāšanas, tad cilvēkam Latvijā tiešām ir grūti,” saka filmas producente.

Filmas veidotāju pārliecība ir, ka Latvijas laukiem ir nākotne, tikai attīstība būs citādāka, nekā mēs esam ieraduši domāt par laukiem.

Kādēļ vienā cilvēkā veidojas tik liela piederība dzimtajai pusei, kamēr cits saites sarauj pavisam viegli? Filmas veidotāji ir pārliecināti, ka atslēga ir meklējama ģimenē. „Mūsu tēliem vienojošais bija viņu ģimenes. Teju visiem mūsu filmas varoņiem bija sabiedriski aktīvi vecāki, kas šo stafeti nodevuši arī bērniem,” atzīmē Zamurajeva.

Aktīvo Latvijas lauku jauniešu stāsti skatāmi jaunajā dokumentālajā filmā „Izolētie latvieši”, kam prezentācijas būs šodien Kaņepes kultūras centrā. Iecerēts, ka filma tiks piedāvāta arī Latvijas skolām kā materiāls vidusskolēniem, lai veicinātu diskusiju par cilvēka pašiniciatīvas nozīmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti