Rīta Panorāma

K. Dimanta ar domubiedriem izdod kaislīgai mīlestībai veltītu dziesmu "Pipars"

Rīta Panorāma

Kā izskatīsies izgaismots Brīvības piemineklis

D/F "Māras pusē. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte" LTV 18.11

Filma «Māras pusē» atklās nezināmo par labi zināmo dzejnieci Māru Zālīti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Zināmais nezināmajā. Vai – nezināmais par it kā labi zināmo. Tā varētu raksturot LTV dokumentālo filmu, kas televīzijas pirmizrādi piedzīvos tieši valsts svētkos, 18. novembrī. “Māras pusē” izseko dzejnieces un rakstnieces Māras Zālītes dzīvi viena gada laikā, ļaujot ieskatīties viņas ikdienā.

Filmas veidotāji sola, ka galvenā varone atklāsies ne tikai kā sabiedrībā zināma, liela mēroga personība, kura spēj iedvesmot un uzturēt dzīvus brīvības ideālus un vērtību skalu, bet arīdzan kā trausls, emocionāls cilvēks, māte, vecmāmiņa, spēlējoties ar mazbērniem, radot jaundarbus, dzīvojot un lepojoties ar savu dzimto – Tukuma pusi.

Filmas scenārija autore Ilze Strenga LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atklāj, ka veidot filmu par leģendāro autori mudinājusi atklāsme – ikreiz, kad meklējam īstos vārdus vai cilvēku, kas radītu īstos vārdos lielos notikumos, valstiski svarīgās vai emocionālās situācijās, Māras Zālītes vārds ir šādu cilvēku saraksta augšgalā.

“Bet, izrādās, ka viņa nekad līdz šim nebija filmēta vienkārši kā parasts cilvēks tajā brīdī, kad viņš rada, kad viņš ir savā mājā, savā dzīvē, savā ģimenē."

Tādi bijuši galvenie atspēriena punkti, kas pārsteiguši pat pašus filmas veidotājus.

Ilze Strenga stāsta arī, ka ar Māru Zālīti iepazinusies 1977. gadā, “kad viņai vēl nebija neviena dzejoļu krājuma, nebija vēl neviena bērna, kad viņa bija tāda traka, dulla jaunā dzejniece."

Filmas režisore Zita Kaminska uzsver un uzteic filmas nosaukumu “Māras pusē”, jo tas precīzi atklāj filmas sajūtu un redzējumu. “Tas pat neradās no mums, bet mūsu kolēģe lieliski noformulēja un ieteica šo nosaukumu “Māras pusē”. Tas lieliski parāda mūsu filmas asi. Gan tiešā nozīmē – centrālā vieta šajā filmā ir Māras dzimtā puse, Tukuma novads, kur mēs vairākkārt dažādos gadalaikos atgriežamies. Tā pat arī [nosakums] “Māras pusē” [uztverams] krietni pārnestā nozīmē, jo cilvēki ir pieraduši redzēt šo ļoti publisko, ļoti nopietno, viedo, gudro Māras pusi, bet tajā pašā laikā viņa ir arī ļoti nebēdnīga, viņai patīk kaitināt suņpurni, kā viņa filmā arī paskaidro – un mēs mēģinām parādīt arī šo pusi.”

Ilze Strenga ar gandarījumu uzsver, ka filmas veidošana devusi iespēju ne tikai pabūt klātienē valodai un cilvēkam ar tādu valodas izjūtu, kāda sen nav sastapta, bet arī vismaz kādā no LTV filmām vai raidījumiem priekšplānā nolikt dzeju, par ko ikdienā citādi domāts tiek maz.

Māras Zālītes stāsts izstāstīts, filmējot gada griezumā, taču ar katru no gadalaikiem atklājas arī kāda dzejnieces dzīves šķautne. Ziemā tiek stāstīts par Māras Zālītes bērnību, jo viņa dzimusi Sibīrijā. Pavasarī – par Atmodas laiku. Vasarā – par mīlestību un ģimeni. Savukārt rudens ainās jūtamas valsts svētku un patriotisma krāsas.

"Šobrīd viņa strādā pie ļoti, ļoti nozīmīga darba viņas dzīvē un arī viena no Latvijas teātriem dzīvē. Un arī viņa zina ko nozīmē šaubas šajā brīdī. Šaubas, kad ir situācija visāda izveidojusies vienā no vadošiem Latvijas teātriem, un rakstīt lugu, kura varbūt atspoguļos zināmā mērā šo laiku un ne tik senu laika teātra dzīvē, ko sauc par teātra simtgadi. Tas ir Dailes teātris. viņa raksta par Smiļģi," atklāj Ilze Strenga.

"Emocijas būs, un būs arī asaras, kas liecina, ka viņa ir ļoti trausls cilvēks, un tad tikai var saprast, no kurienes tad rodas tā dzeja un kā viņa vispār pie cilvēka atnāk. Tie robustie jau nevar radīt tādu milzīgu  gara lidojuma pasauli. Un tad šī elegantā, noslēpumainā, šarmantā un arī ļoti stiprā Latvijas sieviete, pie kuras mēs vienmēr ejam pajautāt tos stipros, tos biezos vārdus, var būt arī… ārkārtīgi emocionāla."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti