Filma «Lēciens» Latvijas pirmizrādi piedzīvos straumēšanas platformās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas kopražojuma Aukstā kara dokumentālais trilleris “Lēciens” nacionālo pirmizrādi piedzīvos straumēšanas platformās, informēja filmas pārstāvji.

Filmas Latvijas pirmizrāde bija ieplānota Vitālija Manska organizētajā kinofestivālā “ArtDocFest/Riga”. Lai arī klātienes festivāls ir pārcelts uz nākamo pavasari, tomēr “Lēciena” pirmizrāde notiks 27. novembrī – straumēšanas platformās “Helio”, “Shortcut” un “Go3”.

“Lēciens” (“The Jump”) ir Lietuvas, Latvijas un Francijas kopražojums. Režisores Giedres Žickītes filma pasaules pirmizrādi piedzīvoja 9. oktobrī Varšavas starptautiskajā filmu festivāla konkursa programmā, iegūstot labākās dokumentālās filmas balvu.

Kopš pirmizrādes “Lēciens” ir izrādīts deviņos nozīmīgos starptautiskos festivālos – arī Romā, Jihlavā, Lībekā un Tallinā, savukārt lielākajā ASV dokumentālo filmu festivālā “Doc NYC” “Lēciens” iekļuva skatītāju simpātiju desmitniekā.

Pirms 50 gadiem – 1970. gada 23. novembrī, Pateicības dienā – ASV krasta apsardze devās uz tikšanos ar padomju kuģi “Sovetskaja Litva”, kas bija noenkurojies pie Martasvinjardas salas krastiem. Mērķis bija divpusēja tikšanās, lai apspriestu zvejas tiesības Atlantijas okeānā. Kamēr sarunas ritēja pilnā sparā, Sims Kudirka izmisīgās brīvības alkās pārlēca uz amerikāņu kuģa “The Vigilant” (angļu val. – “Modrais”). Pēc septiņām stundām brīvībā amerikāņi pārbēdzēju izdeva Padomju Savienībai, izraisot pasaules mediju sašutumu, jo pārbēdzēju piekāva līdz bezsamaņai un arī viņa tālākā dzīve nesolīja nekādas cerības. Filmas pārstāvji norāda: “Un tā tas būtu beidzies, ja vien kāds amerikāņu kuģa jūrnieks, pēc izcelsmes latvietis, nebūtu nākamajā dienā par šo incidentu pavēstījis ASV medijiem.”

Dokumentālā trillera “Lēciens” sižetu veido aculiecinieku stāsti, unikāli arhīvu kadri un paša Sima Kudirkas, kuram šogad apritēja 90 gadu, dramatisko notikumu rekonstrukcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti