Kultūra

200 mākslas pērles vienuviet Zuzānu kolekcijas izstādē «TOP no top»

Kultūra

Vientulība internetā - mākslinieces Frances darbos gan skaudra, gan smieklīga

Festivālam «RojaL» - jūras un franču kino smarža

Festivālam «RojaL» - jūras un franču kino smarža

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Daudziem kino mīļotājiem jūlija pēdējā nedēļa ierasti saistās ar došanos uz piejūras pilsētiņu Roju, kur šajā laikā notiek kino, mākslas un mūzikas festivāls „RojaL”. Arī šogad festivāls būs, sāksies jau rīt un līdz pat svētdienai piedāvās ļoti dāsnu programmu, ko varēs baudīt vairāk nekā 10 dažādās norises vietās. Kulminācija būs sestdienas vakarā, kad Rojas pludmalē izcilais vijolnieks Sandis Šteinbergs kopā ar akordeonistu Artūru Noviku spēlēs „Saulrieta koncertu”, kam sekos kino seansi uz pludmales lielā ekrāna ar naksnīgo jūras ainavu fonā.

„Tas bija pašā sākumā – jūra ir, saule ir, vajag taču to kaut kā lietot” - festivāla iniciators un organizētājs Jurģis Krāsons atceras, kā savulaik dzima festivāls Rojā. Viņa brīvā stāstīšanas maniere un mazliet humorīgā intonācija savā ziņā ļoti labi raksturo arī festivāla gaisotni, arī tā ir neformāla, brīva un atraisīta, ar spēles elementiem, par ko liecina jau festivāla nosaukums. To iegājies izrunāt kā „Rojal”, bet īstenībā pareizi jau esot „Roja L” - ar burtu ''L'' katrs varot domāt pa savam: latvietis, lībietis, labais, losis...

Dažādās mākslas norises, kas festivālā piepilda Roju, ir ļoti plašas gan mākslas notikumu, gan pasākuma ģeogrāfijas ziņā. Šogad tiks izrādītas kopumā sešas filmu programmas, ko varēs skatīties četrās dažādās brīvdabas kinozālēs, kā arī Rojas Kultūras centrā, Rojas Zvejniecības muzejā un vēl citviet, jo festivāla rīkošanā sākuši iesaistīties arī vietējie cilvēki.

Katru gadu festivālā ir akcents uz kādas konkrētas valsts kino, un šoreiz tā būs Francija.

Franču kino programmā iekļauts gan Žaka Demī leģendārais mūzikls „Šerbūras lietussargi”, Žana Lika Godāra „Muļķa Pjero”, animācijas klasika „Karalis un lakstīgala”, kā arī vēl virkne spožu kinodarbu.

Protams, festivāls, kā allaž, piedāvās arī Latvijas kino klasiku un karstākos jaunumus, tāpat neiztrūks ļoti būtiskās konkursa skates, kurā savas īsfilmas izrāda jaunie režisori, kam pēc tam turpat klātienē seko profesionāļu izvērtējums un diskusijas ar autoriem. Jurģim Krāsonam prieks, ka vairāki iepriekšējo gadu konkursa laureāti tagad jau cerīgi ienāk lielajā kino:

''Teiksim, Madara Dišlere tulīt taisās beigt savu pirmo garo spēlfilmu. Ir patīkami, jo savulaik viņa vinnēja arī ''RojaL''.''

Kā allaž, kino programmas festivālā mīsies ar mākslas izstāžu atklāšanu, un šoreiz uzmanības centrā būs mākslinieku Ivara Miķelsona, Egila Rozenberga un Edgara Vērpes jaunākais veikums, tāpat neizpaliks arī muzikāli notikumi. Bet festivāls kulminēs sestdien Rojas pludmalē, kur kā allaž uz jūras fona varēs skatīties naksnīgus kino seansus uz lielā ekrāna.

''Pirms tam saulrieta mūzika ar vijolnieku Sandi Šteinbergu un akordeonistu Noviku, pēc tam Rolanda Kalniņa filma ''Piejūras klimats''. Ir cerība, ka arī kada dīva atskries līdz mums. Un pašā noslēgumā ''La la land'' - tā būs kulminācija,'' sola Krāsons.

Rolanda Kalniņa kinolenete ar savdabīgo likteni „Piejūras klimats” festivāla kulminācijai izraudzīta gan kā īpašs sveiciens meistaram jubilejā, gan arī tādēļ, ka ļoti labi sasaucas ar festivāla noskaņu.

Festivālam izdevies izveidot tieši savu seju citu festivālu kontekstā, un īpaši slavējams tas par savu īpašo atšķirības zīmi – jauno režisoru darbu konkursu – vērtē kino zinātniece Zane Balčus, uzsverot, ka ''tas ir savā ziņā neformāls pasākums ar mērķi, nevis kā kļūt lielākiem un svarīgākiem, bet kā izkopt savu stilu.''

Septītais festivāls „Roja L” vai kā tautā iegājies „RojaL” sāksies ceturtdien, 27. jūlijā, un risināsies līdz svētdienai.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti