Festivāla «RojaL» galveno balvu saņēmusi lietuviešu režisora Ronalda Tomaševiča īsfilma «Pēdējā reize»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rojā notiekošā kino, mākslas un mūzikas festivāla "RojaL" galveno balvu saņēma lietuviešu režisora Ronalda Tomaševiča īsfilma "Pēdējā reize". Žūrijas īpašā balva tika režisorei Rūtai Znotiņai par filmu "Sāc visu no jauna" ar Kasparu Znotiņu galvenajā lomā, bet skatītāju balvu saņēma Justīne Silakaktiņa par filmu "Sintēze", informēja festivāla rīkotāji.

Devītais kino, mākslas un mūzikas festivāls "RojaL" norisinājās Rojā no 28. līdz 30. jūlijam. Kino programma šogad noritēja Itālijas kino noskaņās, un "RojaL" apmeklētāji varēja noskatīties gan Paolo Dženovēzes filmu "Pilnīgi svešinieki", gan Stefāni Čipāni filmu bērniem "Mans brālis – supervaronis!", gan Federiko Fellīni melnbalto šedevru "Astoņarpus".

Vairākos brīvdabas kinoteātros "RojaL" izrādīja pēdējos gados Latvijā tapušās filmas: Ivara Zviedra dokumentālo filmu "Uz neredzīti, Brasa!", Elzas Gaujas debiju režisores amatā – dokumentālo filmu "Tikmēr Lucavsalā", Matīsa Kažas komēdiju "Ūdens garša" un vesternu "Wild East. Kur vedīs ceļš", Laura un Mārča Ābeļu dokumentālo filmu "Mierjemā" un Laura un Raita Ābeļu filmu "Nemierīgie prāti". Kurzemes pirmizrādi piedzīvoja Aika Karapetjana jaunākā filma "Sema ceļojumi", un "RojaL" demonstrēja arī Alesandro Rosellīni dokumentālo filmu "Es piedzimu Rosellīni", kas ir Itālijas un Latvijas kopražojuma filma.

Starptautiskajā konkursā, kurā šogad piedalījās filmas no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas, darbus vērtēja kino zinātniece Zane Balčus, kino režisors Aiks Karapetjans un poļu aktieris Bogdans Graciks. Par labāko filmu žūrija atzina lietuviešu režisora Rinalda Tomaševiča īsfilmu "Pēdējā reize", kurā, kā uzsvēra žūrija, "skarba personiskā pieredze transformēta spēcīgā mākslas darbā. Izvēloties filmas tēmai atbilstošu stilistisko risinājumu, radīts īpaši pārliecinošs varoņu un vides portretējums. Režisoram ļoti prasmīgi izdevies veikt aktieru atlasi, radot atmiņā paliekošus, apstākļu un raksturu sadurē esošus tēlus."

Žūrijas īpašā balva tika režisorei Rūtai Znotiņai par filmu "Sāc visu no jauna" ar Kasparu Znotiņu galvenajā lomā. Citējot žūriju, šī balva ir "atzinība jaunai režisorei par vēlmi strādāt sarežģītā un retāk izmantotā žanrā. Tā rezultātā tapis atraktīvs darbs, kurā humors mijas ar pārdomām par drosmi, sapņiem un spēju uzdrošināties. Filma parāda autoru spēju eksperimentēt un būt drosmīgiem, pētot mākslas un dzīves sarežģītos līkločus." Skatītāju balvu saņēma Justīne Silakaktiņa par filmu "Sintēze" – filmu, kas ieskatās mākslinieču tandēma Skuja Braden ikdienā un darbu tapšanas procesā pirms abu došanās uz Venēcijas biennāli.

Skuja Braden (mākslinieces Ingūna Skuja un Melisa Breidena) izstāde "Vizionāra aprūpe" apskatāma Rojas tūrisma informācijas centrā. "RojaL" laikā atklāja arī kostīmmākslinieces Sandras Silas izstādi "Kostīmi kadrā", un Rojas pilsētvidi papildinājis jauns objekts – no 35 Rojā izgatavotu kuģu nosaukumiem un to kapteiņu vārdiem kaligrāfiski izveidots kuģa tēls "Rojas burinieks", ko radījušas mākslinieces Anta Ūsiņa, Kristiāna Jansone un Zane Valbaka. Rojas iedzīvotāji un pilsētas viesi varēja novērtēt arī Envijas skulptūru "Morandi: Gods būt" un Daiņa Kārkluvalka fotogrāfijas izstādi "Ārzemes".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti