Festivālā rādīs filmas par politiskās brīvības cīnītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

12.maijā kinoteātrī "Splendid Palace" tiks atklāts Pirmais Brīvības filmu festivāls. Tajā iekļautas 14 filmas, kas no dažādiem aspektiem vēsta par politiskās brīvības cīņām dažādās valstīs, tostarp, Ziemeļkorejā, Irānā, Ganā, Bosnijā un Dienvidāfrikā. Festivāla mērķis ir uzsvērt brīvības vērtību un aicināt aizdomāties par šī jēdziena dziļāko būtību.

Uz festivālu ieradīsies arī ārvalstu filmu režisori un producenti, kas prezentēs savu darbu idejas un piedalīsies diskusijās ar skatītājiem.

Par brīvību festivāla filmās tiks runāts no visdažādākajiem aspektiem. Poļu dokumentālā filma "Brīvības ritmi" piemēram vēsta par mūzikas lomu brīvības veicināšanā, un atskatās uz 60. un 70. gadiem, kad Polijā dzima un attīstījās rokmūzika, arī tās klausītājiem palīdzot atraisīt protesta un dumpības garu.

Pagātnē aizved arī vācu dokumentālā filma "Ar seju pret sienu", jo tās galvenie varoņi ir kādreizējās Austrumvācijas iedzīvotāji, kuri savulaik tika apcietināti par bēgšanu uz Rietumvāciju, un saskārās ar represijām un necilvēcīgām nopratināšanas metodēm.

Dienvidāfrikas filmas "Ardievu, Bafana!" galvenais varonis ir Nelsons Mandela, un filma vēsta par viņa cietumā pavadītajiem gadiem un attiecībām ar cietuma uzraugu, bet amerikāņu filmas "Salu prezidents" centrā ir pirmais demokrātiski ievēlētais Maldīvu salu prezidents.

Pirms pāris mēnešiem Maldīvu salās notika apvērsums un Mohameds Našīds zaudēja savu amatu, taču, kā uzsver viens no festivāla rīkotāja - Adenaunera fonda pārstāvjiem Andreass Klains - filma līdz ar to nav zaudējusi aktualitāti, drīzāk ieguvusi: "Maldīvu salās atkal valda autoritatīvais režīms, bet bijušais prezidents Našīds šobrīd ceļo pa pasauli aicinot palīdzēt atkal viņa dzimtenē atgriezt demokrātisku iekārtu. Pēc filmas seansa Rīgā būs noorganizēta tiešraide, kurā varēsim dzirdēt Našīda stāstījumu par savu valsti."

Kā interesantu festivāla piedāvājumu Andreass Klains vērtē dāņu režisora filmu "Sarkanā kapela", kas ļauj ielūkoties Ziemeļkorejas citkārt izolētajā ikdienā: "Dāņu režisoram Madsam Brīgeram Ziemeļkorejā izdevās iekļūt kādas teātra trupas sastāvā. Filma ir daļēji filmēta ar slēpto kameru, un ir ļoti iespaidīgs darbs par šo izolēto valsti".

Kopumā festivāls piedāvās 14 filmas - gan spēlfilmas, gan dokumentālās. Īpaši izceļama festivāla atklāšanas filma - un tas būs latviešu producentes Ilonas Bičevskas vērienīgais dokumentālais projekts "15 stāsti par jauno", kurā Latvijā redzēsim pirmo reizi. Tajā apkopoti 15 mūsdienu stāsti par bijušām Padomju Savienības republikām, ko veidojuši katras šīs valsts jaunie režisori, stāsta Ilona Bičevska.

Pirmais Brīvības filmu festivāls notiks no 12. līdz 18. maijam kinoteātrī "Splendid Palace".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti