Festivāla «Lielais Kristaps» direktore: Kristaps ir logs uz pasauli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Kristaps esam visi mēs un Kristaps ir logs uz pasauli. Kristaps mums rāda kino, mēs caur viņu varam skatīties dzīvi," teic festivāla "Lielais Kristaps" direktore Ieva Romanova.

Amerikas Kinoakadēmijas balva zeltītais bruņinieks "Oskars" 85 gadu laikā piedzīvojusi tikai dažus plastiskus uzlabojumus. Bet Latvijas Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" vizuālās pārvērtības 37 gados bijušas dramatiskas filmas scenārija cienīgas.

"Toreizējais Kinosavienības priekšsēdētājs Miks Zvirbulis kopā ar Ansi Epneru piesaistīja filmu nozarei patronu Lielo Kristapu, kurš ir pārcēlājs, kurš ir sargātājs. Mēs ceram, ka viņš mūs pārceļ un sargā vēl joprojām," saka Ieva Romanova.

Mārtiņa Zaura veidotā milzīgā ceļojošā koka figūra atrada saimnieku Kinematogrāfistu savienības biedru balsojuma rezultātā. Pirmais "Lielā Kristapa" ieguvējs bija režisors Aivars Freimanis par filmu "Puika".

Taču, ja kinematogrāfisti nespēja izvēlēties vienu favorītu, tad "Lielais Kristaps" palika pie iepriekšējiem uzvarētājiem. Tāpēc tika izveidota žūriju, un no 1993.gada "Lielais Kristaps" ieguva festivāla formu.

"1998.gadā tika izlemts, ka ceļojošā balva - tas ir kaut kas no iepriekšējiem laikiem. Ja "Kristaps" ir, tad "Kristapu" vajag katram pašam. Mākslinieks Zigmunds Ozoliņš izgatavoja šādu "Kristapu"," stāsta Ieva Romanova.

2009.gada krīzē naudas statuešu liešanai nebija, tāpēc tika nolemts vēl dažus darbnīcā palikušos "Lielos Kristapus" sazāģēt un sadalīt katram uzvarētājam pa gabalam. Kad "Lielais Kristaps" bija sazāģēts, radās jauna Mārtiņa Milbreta un Kāļa Alaiņa statuete ar jaunu filozofiju.

Kā vēstīts, "Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonija norisināsies ceturtdien, 11.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti