Kultūras ziņas

"Nepanesami ilgi apskāvieni" Dailes teātrī

Kultūras ziņas

Studentu darbi simtgades izstādē "Academia"

Sākas kino festivāls "Baltijas pērle"

Festivāla «Baltijas pērle» programmā šogad katrs varēšot atrast ko nozīmīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgā no 19. līdz 25. septembrim kinoteātrī “Splendid Palace” norisināsies festivāls “Baltijas pērle”, kas aizsākās 1993. gadā. Šī gada programma ir veidota, lai dažādu vecumu skatītāji ar atšķirīgu interešu loku pulcētos vienuviet un katrs atrastu ko nozīmīgu tieši sev, informē festivāla pārstāvji.

Septiņu dienu garajos kino svētkos demonstrēs mūsdienu kinematogrāfijas bagātību un daudzveidību. Detalizēta informācija par filmām un seansu plāns atrodams festivāla mājaslapā.

Festivāla ietvaros šogad tiek svinētas trīs īpašas jubilejas – aprit 90 gadi leģendārajām 20. gadsimta aktrisēm Vijai Artmanei, Odrijai Hepbernai un Greisai Kellijai. Tās tiks atzīmētas ar filmām, kas kļuva īpašas viņu karjerā.

Filma “Mērnieku laiki”, kas restaurēta pēc festivāla “Baltijas pērle” iniciatīvas, tiks izrādīta uz lielā ekrāna 22. septembrī īpašajā seansā, kas veltīts Vijas Artmanes. Eduarda Pāvula, Gunāra Cilinska un citu spožu aktieru piemiņai. Pirms seansa ievadvārdus teiks slaveni aktieri, režisori un citi kino darbinieki.

"Mērnieku laiki"
"Mērnieku laiki"

Līdztekus klasikai festivāls parādīs aizraujošu kino novitāšu spektru programmās “Kino gardēdis”, “Festivālu eksotika”, “Mīlestība', “Logs uz Krieviju”.

Kannu kinofestivālu festivālā “Baltijas pērle” tradicionāli pārstāvēs visdažādākās un negaidītākās filmas ar slaveniem vārdiem un šokējošiem stāstiem - tā sola festivāla organizatori.

Īpaši šī gada programmā festivāla rīkotāji piemin Pedro Almodovara filmu “Sāpes un slava”, ko kinokritiķi un skatītāji atzinuši par vienu no labākajiem darbiem režisora karjerā.

"Sāpes un slava"
"Sāpes un slava"

Festivāla organizatori programmā piedāvā arī Džima Džārmuša filmu “Mirušie nemirst” – solot makabrisku satīru, kas piesātināta ar kino citātiem un tīšām klišejām, vienlaikus pārsteidzot ar negaidītu režijas risinājumu.

Apskatāma būs arī jaunākā Žana Lika Godāra filma “Bilžu grāmata”. “Tā izrādījās tik eksperimentāla, ka Kannu kinofestivāls tai pasniedza jaunu balvu – “Īpašais palmas zars”,” uzsver festivāla rīkotāji.

"Bilžu grāmata"
"Bilžu grāmata"

Vissvaigākais kino jaunums festivāla programmā būs Venēcijas kinofestivāla atklāšanas filma – “Patiesība”, ko uzņēmis Hirokadzu Koreeda ar izcilu aktieru sastāvu: Katrīnu Denēvu, Žiljetu Binošu, Ītenu Houku, Ludivinu Sanjē. Filma pēta franču bohēmas dzīvi ar tās sarežģītajām un samezglotajām ģimenes attiecībām. 

Franču kino šogad tiks pārstāvēts ar pēdējā laika ievērojamām filmām: “Brīnišķīgais laikmets”, “Mīlestības vecums”, “Dzīves labākie gadi”, “Klēras Dārlingas pēdējā neprātība” un “Solījums rītausmā”.

Pazīstamā krievu aktrise Anna Mihalkova Rīgā prezentēs komēdiju par ģimenes dzīvi “Šķirsimies!” – košu, sulīgu, humora pilnu stāstu, ko uzņēmusi režisore Anna Parmasa. Plašākai publikai viņa ir pazīstama kā kulta grupas “Ļeņingrada” klipu autore. Aktrise un režisore tiksies ar skatītājiem 21. septembrī pirms un pēc filmas seansa.

"Šķirsimies"
"Šķirsimies"

Savukārt kino almanahs "Berlīne, es tevi mīlu" skatītājiem piedāvās “romantisku, smieklīgu, šokējošu un aizkustinoši cilvēcisku attiecību kaleidoskops zem Berlīnes debesīm. Atzīstoties mīlestībā pilsētai, tas pārņem stafeti no filmām par Parīzi, Ņujorku un Riodežaneiro,” vēsta organizatori. 

Noslēgumā – kā min festivāla programmā: “viena no festivāla noslēpumainākajām filmām” "Pretstāve", kuras kinematogrāfiskais liktenis sarežģījās, jo izcēlās skandāls ar Hārvija Vainstīna studiju.

Pēc spožas pirmizrādes Toronto festivālā filma tika iekonservēta līdz tiesību jautājuma nokārtošanai; tās nonākšana kinoteātros vēl joprojām ir atklāts jautājums. Galvenajās lomās - Benedikts Kamberbačs, Maikls Šenons, Toms Holands un Nikolass Holts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti