Festivālā «2Annas» galveno balvu saņem filma no Šveices

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Galveno Starptautiskā īsfilmu festivāla "2Annas" balvu - Zelta Annu šogad saņēmusi šveiciešu režisora Maikla Freja animācijas filma "Iespraud un spēlē" (Plug&Play), informē festivāla rīkotāji.

Nominācijā labākā Baltijas īsfilma Ģipša Anna tika igauņu animatoram Prītam Tenderam par darbu "Tārpu barotājs" (The Maggot Feeder), savukārt režisore Anete Melece ar īsfilmu "Kiosks" saņēma balvu nominācijā labākā Latvijas īsfilma.

"Mums ir patiess prieks par pašmāju režisores, animatores Anetes Meleces panākumiem konkursā, saņemot gan Latvijas labākās īsfilmas statusu, gan atbalstītāju simpātiju balvas," stāsta festivāla programmu direktore Anna Veilande-Kustikova. "Jāatzīst gan, ka igauņi ir "noturējuši fronti" un paņēmuši visas balvas Baltijas starptautiskajā īsfilmu skatē, tomēr par labāko starptautisko īsfilmu atzīta tik tiešām oriģināla un svaiga skatījuma šveiciešu animācijas filma, kuru varētu definēt arī kā robežpārkāpēju – tādu, kas šķērso robežas gan idejiski, gan tehniski."

Izvēloties no vairāk nekā tūkstoš konkursam iesūtītajām īsfilmām un 42 starptautiskajās skatēs izrādītajām filmām, ekspertu žūrija nominācijā "Labākā starptautiskā īsfilma" stikla diplomus piešķīra austriešu režisorei Vanesai Grafingholtai par darbu "Traukošanās" (To Tupper), savukārt otru stikla diplomu saņēma režisore Jeongeuna Čoi no Korejas Republikas par filmu "Pacelties virs" (Rise Above).

Baltijas labāko īsfilmu konkursā šogad triumfēja igauņu režisori, papildus Ģipša Annai saņemot divus stikla diplomus – režisors Andres Tenusārs par animācijas filmu "Trīsstūra afēra" (The Triangle Affair) un režisore Marija Reinupa par spēlfilmu "Maja" (Mai).

Par labāko latviešu īsfilmu atzīta režisores un animatores Anetes Meleces kopdarbs ar šveiciešu kolēģiem – filma "Kiosks", kas ir stāsts par kioska pārdevēju Olgu. Viņa sapņo par ceļojumu uz kādu eksotisku zemi. Šis sapnis šķiet nepiepildāms. Taču notiek kāds negadījums un Olgas dzīve pārvēršas. "Kiosks" ir režisores maģistra diplomdarbs Lucernas Mākslas augstskolā. Filma producēta Cīrihes filmu studijā „Virage Film". Šveicē veidoto filmu atbalstījis arī Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Festivāla ietvaros tika pasniegtas arī trīs īpašo atbalstītāju balvas. Žurnāla "IR" skatītāju balvu saņēma somu režisores Lauri-Matti Parpejas (Lauri-Matti Parppei) spēlfilma "Tu uzbūvēji man labirintu" (You Built Me a Labyrinth), savukārt ilggadējā festivāla atbalstītāja, tūrisma biroja "Relaks Tūre" simpātiju balvu saņēma pašmāju režisore Anete Melece par darbu "Kiosks". Īpašu simpātiju balvu no "iDeal" veikala saņēma arī montāžas konkursa dalībnieki – konkursa uzvarētājs Konstantīns Makarovs saņēma iPad mini, kā arī īpaši tika izcelta konkursa otrās vietas ieguvēja Anna Meldrāja.

Šogad Rīgas Starptautiskajā īsfilmu festivālā "2Annas" kopumā tika piecas starptautsikās īsfilmu skates, kā arī viena Baltijas konkursa skate. Konkursam iesūtītos vairāk nekā tūkstoš darbus vērtēja starptautiska žūrija – latviešu režisors Aiks Karapetjans, žurnāla "Film Comment" Eiropas redaktors, Oberhauzenes Starptautiskā īsfilmu festivāla filmu atlases komitejas loceklis un vācu kinokritiķis Olafs Millers (Olaf Möller) un nīderlandiešu filmu producents, kino konsultants un viens no Ūmeo starptautiskā filmu festivāla (Zviedrija) dibinātājiem Toms Palmens (Thom Palmen).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti