Festivāla «2ANNAS» galveno balvu iegūst filma no Ukrainas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

26. Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla "2ANNAS" Grand prix saņēmusi ukraiņu režisores Olhas Žurbas īsfilma "Tēta apavi". Apbalvošanas ceremonija norisinājās 13. aprīlī Kaņepes Kultūras centra lokālā "Diagonāle", informēja konkursa rīkotāji.

Par nevainojamu režiju un jūtīgas tēmas meistarīgu risinājumu Grand prix – "bronzas Annu" – saņēma ukraiņu režisores Olhas Žurbas (Olha Zhurba) īsfilma "Tēta apavi" ("Dad’s sneakers"). Tā vēsta par trīspadsmit gadīgo Sašu no bērnunama, kuru gribētu adoptēt kāda ģimene, tomēr kaut kas viņu nelaiž prom. Žūrija uzteica niansēto realitātes atdarināšanu dzīvajā darbībā, norādīja balvas pārstāvji.

Par labāko spēlfilmu ģipša statueti saņēma pieaugšanas stāsts "Vētras memuāri" (Sofia Georgovassili, Grieķija), bet par labāko animācijas īsfilmu tika atzīta "Kas atsaucas klusumā" (Marine Blin, Francija). Kā labākajai dokumentālajai īsfilmai balvu piešķīra filmai "Omītes seksuālā dzīve" (Urška Djukić, Émilie Pigeard, Slovēnija), šī filma nesen saņēmusi arī Tamperes filmu festivāla Grand prix.

Labākās Baltijas īsfilmas balvu saņēma "Sierra" (Sander Joon, Igaunija). Šīs kategorijas uzvarētāji saņēma arī īpašu balvu no "BBPostHouse" – iespēju veikt filmu pēcapstrādi 2000 eiro vērtībā. Īsfilmu festivāliem neparastajā kategorijā, kurā tika vērtētas vidēja garuma filmas (30–60 min), balvu izcīnīja eksperimentālā filma "Alizava" (Andrius Žemaitis, Lietuva), tā ir stāsts par bāreni Alizavu un viņas tēvu, kura dvēsele mīt dažādos objektos. Žūrijas atzinības saņēma filmas "Policijas valdījums" (Antoine Dubos, Francija) un "Acis un ragi" (Chaerin Im, Dienvidkoreja).

Starptautisko bērnu un jauniešu īsfilmu konkursu skatēs uzvarētājus ar savu balsojumu noteica tieši jaunie kino entuziasti. Bērnu īsfilmu kategorijā stikla diplomu saņēma "Lapsa" (Dominik Girod, Britt Abrecht, Vācija), bet jaunieši par labāko atzina īsfilmu "Vien bērns" (Simone Giampaolo, Šveice). Īpašu balvu no golfa kluba "Viesturi" saņēma latviešu režisores Elzas Gaujas filma "Komandantstunda".

Apbalvotās filmas būs iespējams skatīties īpašā seansā 14. aprīlī pulksten 19.00 kinogalerijā "KSuns". 

Īsfilmas vērtēja starptautiska žūrija – Olga Gusiatinska (Kijivas Starptautiskā īsfilmu festivāla kuratore un tulkojumu daļas vadītāja), Joni Menniste (filmu veidotājs un animators no Somijas, Turku Animācijas festivāla mākslinieciskais direktors), kā arī latviešu režisore Adriāna Roze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti