EP ar «Lux» balvu atbalsta Eiropas kino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Parlamenta (EP) "Lux" kino balva pasniegta turku režisores filmai "Mustangs" par piecu māsu likteņiem patriarhālā sabiedrībā. Finālistu vidū arī filma par Eiropai aktuālo bēgļu tematiku. Balvu pasniedz kopš 2007. gada, un tās mērķis ir pievērst uzmanību sabiedrībā notiekošajām diskusijām par Eiropas Savienību, kā arī atbalstīt Eiropā ražotu kinofilmu apriti.

2015. gada Eiropas Parlamenta ''Lux'' kino balvu ieguvusi filma "Mustangs" , kas ir Francijas, Vācijas, Turcijas un Kataras kopražojums. Tas ir stāsts par piecām māsām no Turcijas, kas pretojas tradīciju jūgam, proti, izdošanai pie vīriem pret pašu gribu.

''Manuprāt, tas ir īpaši svarīgi, ka visas trīs ''Lux'' balvas fināla filmas uzdod jautājumus par mūsu sabiedrību. Kino ir valoda, kurā varam runāt ne vien par intīmām, personiskām cilvēku pieredzēm, bet arī par to, kā redzam pasauli un tādējādi izrādīt arī empātiju. Esmu ļoti pateicīga par šo balvu,'' pēc balvas saņemšanas Eiropas parlamenta plenārsēžu zālē sacīja režisore Gamze Ergivena.

Otro vietu ''Lux'' kinobalvas ceremonijā ieguva itāļu-amerikāņu kinorežisora Jonasa Karpinjano debijas filma "Mediterranea" par aktuālo bēgļu krīzi Eiropā - divu Burkinafaso emigrantu ceļu uz Itāliju.

''Filmēšanas laikā bija ļoti sarežģīti brīži, jo visiem aktieriem tā bija debija, un vienlaikus viņi visi attēloja versiju par sevi pašu. Īpaši emocionāli sarežģīta aina aktieriem bija ūdeņu šķērsošana laivās. Es ceru, ka skatītājs sajūt saikni ar filmas varoni, nokļūstot viņa pasaulē uz pāris stundām un galu galā šo pieredzi izmanto, lai uz migrantu statistiku palūkotos no cita skatu punkta,'' par filmu un tās vēstījumu pastāstīja režisors.

Savukārt trešajā vietā palika bulgāru filma "Urok" jeb ''Mācība''.

Balvas ieguvēju ar balsojumu pēc filmu noskatīšanās izvēlējās eiroparlamentārieši. Balvas pasniegšanas ceremonijā aizvadītajā nedēļā Strasbūrā Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs norādīja, ka filmās apskatīti fundamentāli jautājumi: kā šim kontinentam kļūt no emigrācijas kontinenta par imigrācijas kontinentu? Kāda ir sieviešu loma sabiedrībās, kas ir tepat uz Eiropas sliekšņa? Un kā ekonomiskā krīze ietekmē mūsu visu dzīves?

''Eiropas Parlamenta ''Lux'' balvas mērķis ir atbalstīt Eiropas kino. Ņemot vērā dramatiskos finansēšanas apstākļus filmu un daudzās citās industrijās Eiropā, atbalsts no tādām institūcijām kā Eiropas Parlaments ir īpaši svarīgs ne vien ekonomiskā ziņā, bet arī kultūras ziņā, lai varam pasargāt mūsu kontinenta kultūras mantojumu. Mēs atbalstām īpaši tos ambiciozos māksliniekus, kas vēlas atainot visas mūsu sabiedrības dzīves puses – gan gaišās, gan tumšās,'' sacīja Šulcs.

Visas trīs Eiropas Parlamenta kinobalvas fināla filmas tiks tulkotas un subtitrētas 24 oficiālajās Eiropas Savienības valodās un izrādītas dalībvalstīs ''Lux'' kino dienu pasākumos.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti