Elizabete Rancāne izstāda fotopētījumu «Pāri robežām»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Mākslas notikums un vienlaicīgi arī pētījums par cilvēka identitātes jautājumiem – tā var raksturot fotogrāfes Elizabetes Rancānes izstādi „Pāri robežām”, kas šonedēļ atklāta Latvijas Fotogrāfijas muzejā un būs skatāma līdz 13.novembrim.

Elizabete Rancāne (1988)

Ieguvusi bakalaura grādu fotomākslā (Edinburgas Universitāte, 2010 – 2013) un maģistra grādu kultūras menedžmentā un radošajā uzņēmējdarbībā (Karalienes Margarētas Universitāte, 2013 – 2014).
Kopš 2007. gada piedalās autoru grupu izstādēs un organizē savas personālizstādes Latvijā, Francijā, Igaunijā un Lielbritānijā.

2007. gadā tika apbalvota ar Louis Vuitton Jauno Mākslinieku balvu, kas deva iespēju semestri studēt Parīzes Mākslas Akadēmijā.

Šobrīd strādā Edinburgā un ir uzsākusi maģistra studijas izstāžu dizainā Edinburgas Universitātē (Edinburgh Napier University).  

Elizabete Rancāne jau sešus gadus dzīvo, studē un strādā Edinburgā. Tagad viņa jau ir pieradusi pie lielā tautību sajaukuma, kas vērojams Skotijā, bet sākotnēji viņu tas pārsteidza, un tad arī radās iecere par fotoprojektu, kurā tiktu portretēti dažādu tautību pāri.

Rezultāts ir fotogrāfiju sērija, kuru veidojot Elizabete ieguva daudz interesantu atziņu par cilvēka identitātes jautājumiem, par to, kas rodas tad, ja kopā saplūst divas atšķirīgas kultūras un veido ko jaunu, abiem kopīgu.

Pēc Elizabetes vērojumiem – jauktās ģimenes ir vairāk raksturīgas jaunākajai paaudzei un īpaši cilvēkiem, kuri daudz ceļo pa pasauli:

"Internacionāli, kosmopolītiski cilvēki, kuri necenšas sevi piesaistīt vienai konkrētai valstij. Viņi kaut kā tā organiskāk sakļaujas. Mani novērojumi ir tādi, ka viņiem tas nāk ļoti dabiski, ka viņi nemaz nefokusējas uz atšķirībām. Protams, viņi ienes daudz bagātības viens otra dzīvē, bet es nedomāju, ka tas viņiem šķiet kas unikāls, ka viņi nāk no dažādām valstīm."

Visas fotogrāfijas uzņemtas Edinburgā - gan dažādu tautību pāru mājās, gan studijā, kad katrs no pāra redzams savā tautastērpā. Viņu vidū ir skots Ričards un indiete Mihika.

Elizabete Rancāne stāsta un rāda fotogrāfijas: „Ričards ir no Skotijas, bet viņš dzīvoja Japānā diezgan ilgi, mācīja angļu valodu. Tā kā viņiem jau ir liela interese par dažādām kultūrām, viņi ir daudz ceļojuši. Mihika ir no Indijas, bet viņa dzīvo Edinburgā, un viņi tur iepazinās. Tas ir viņu kāzu tērps starp citu. Kas ir interesanti – viņš nēsā kiltu, ko Latvijā sauktu par svārkiem un žaketi, bet Mihikai ir sari, bet tas nav tipisks Indijai. Indijā neprecētos tādā sari, jo tam ir tāda kā Rietumu pieeja. Šis ir krēmkrāsas, tāds zelta, bet Indijai tipiski būtu precēties ļoti košā, bagātīgā, daudz rotām. Es domāju, tas ir  vidusceļš un skatpunkts no divām pusēm."

Viens no retajiem gados vecākajiem pāriem ir īrs Bils un nigēriete Helēna, viņi jau ilgus gadus ir kopā un darbojas adīšanas biznesā Edinburgas centrā, saviem darbiem iedvesmojoties no abām kultūrām.

„Viņi abi kopā strādā, krāso dziju, rada dizainu, ļoti iedvesmojas arī no abu kultūru krāsām un tērpiem. Dizains ir ļoti interesants, kas apvieno moderno ar etnisko savā ziņā," saka Elizabete Rancāne.

Edinburgā Elizabete sastapusi un fotografējusi arī pāri, kur vīrs nāk no Īrijas, bet sieva no Mozambikas, arī puisi, kurš ir no Zimbabves, bet veido pāri ar meiteni no Hondurasas, tāpat redzami arī vairāki latvieši, kas izveidojuši ģimeni ar citas rases vai tautības cilvēkiem.

Izstādi veido divas daļas. Ja pirmajā redzami pāri, tad otrajā izstādes daļā jauniešu portreti, kas dzimuši dažādu rasu cilvēku ģimenēs.

Elizabete Rancāne: „Interesanti, ka šiem cilvēkiem bieži uz ielas mēdz prasīt, no kurienes viņi nāk, jo viņiem ir tāda nenolasāma izcelsme."

Portretēto jauniešu vidū ir Linda, kam tēvs ir latvietis, bet māte ir no Ziemeļkorejas, Kērtiss, kuram tēvs ir no Namībijas, bet māte no Skotijas, arī Soreija, kurai tēvs ir no Irānas, bet māte no Skotijas.

Katrs no viņiem atšķirīgi attiecas pret savu izcelsmi. Soreiju, piemēram, ļoti interesē tēva dzimtene Irāna, un viņa padziļināti par šo valsti interesējas un brauc uz turieni, kamēr Kērtisam tēva dzimtene Namībija neliekas svarīga, viņš sevi identificē tikai kā skotu.

Elizabete Rancāne: „Kērtiss vēlas būt aktieris, un viņš sevi saredz kā skotu, ko pēc vizuālā izskata nekad nepateiksi. Bet tur jau tas interesantais slēpjas, ka nevar uzreiz skatīties pēc tā ārējā, tie cilvēku stāsti ir tik sarežģīti, komplicēti un interesanti. Un šai saistībā var pārdomāt jautājumu – kā veidojas identitāte, ka to veido nevis tas ārējais, bet bieži vien tā kultūra, kurā tu uzaudz, kādi cilvēki tev ir apkārt."

Fotogrāfes Elizabetes Rancānes izstāde „Pāri robežām” apskatāma Latvijas Fotogrāfijas muzejā līdz 13.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti