Elitas Kļaviņas filmai «Zorjana Horobraja» – starptautiskā pirmizrāde Sanktpēterburgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sanktpēterburgā, Krievijā, no 14. līdz 21. septembrim norisināsies 29. starptautiskais filmu festivāls “Vēstījums cilvēkam / Message to Man”, kur starptautisko pirmizrādi piedzīvos Elitas Kļaviņas dokumentālā filma "Zorjana Horobraja" – diplomdarbs, absolvējot kinorežijas studijas Latvijas Kultūras akadēmijā, paziņojumā medijiem informē Nacionālais kino centrs.

“Zorjana Horobraja” vēsta par jaunas ģimenes sākumu tālos Latvijas laukos. Filma veidota divu gadu garumā, pirmizrādi piedzīvoja 2019. gadā, un to joprojām demonstrē Latvijas Kinematogrāfistu savienības projekta “Kino visiem un visur Latvijā” organizētajos kinolektorijos un filmu seansos Latvijas teritorijā.

Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa par filmu "Zorjana Horobraja"
00:00 / 00:42
Lejuplādēt

2019. gadā festivālam “Vēstījums cilvēkam” atlasītas 70 filmas. Elitas Kļaviņas veidotā dokumentālā filma “Zorjana Horobraja” iekļauta starptautiskajā pilnmetrāžas dokumentālo filmu konkursā kopā ar vēl astoņām filmām no Čīles, Vācijas, Krievijas, Beļģijas, Polijas, Kataras, Kanādas, Meksikas un Maķedonijas.

Starptautiskais dokumentālo, spēlfilmu un animācijas filmu festivāls “Message to Man” notiek Sanktpēterburgā kopš 1989. gada, kad no Maskavas starptautiskā kinofestivāla nošķīra dokumentālā kino konkursu. To akreditējusi Starptautiskā kinoproducentu asociācija FIAPF.

Festivāla uzmanības lokā ir gan autorkino, gan jaunie kinematogrāfisti, kuriem tā ir iespēja parādīt savas filmas pasaules līmeņa kino pasākumā.

Filma “Zorjana Horobraja” tiks izrādīta arī Argentīnā, Buenosairesas starptautiskā dokumentālo filmu festivāla FIDBA starptautiskā konkursa programmā “Dzimte un paaudzes”, drīz pēc tam – festivālos Čehijā un Vācijā.

Nacionālā kino centra sagatavotajā paziņojumā režisors un pedagogs Pēteris Krilovs raksturo Elitas Kļaviņas filmu kā “ievērojamu dokumentu par cilvēkiem, kurus citi visdrīzāk sauc par neievērojamiem.

Šādiem emocionāliem dokumentāliem portretiem ir trīs labas īpašības: nepastarpinātas klātbūtnes efekts; skatiens, kas nenovēršas delikātos mirkļos, un ieinteresētība, kas pārvēršas par mīlestību pret filmas varoņiem. 

Un filmas varoņu dzīve dāvina autorei ikdienas dzīves nesamāksloto dramaturģiju.”

Filmas režisore un galvenā operatore ir Elita Kļaviņa, montāžas režisore – Sandra Alksne, skaņu režisors – Artis Dukaļskis, mūzikas konsultants – Artūrs Maskats, filmas otrais operators – Aleksandrs Grebņevs, krāsu korekcija un māsterings – Krišs Roziņš. Filma tapusi Latvijas Kultūras akadēmijā sadarbībā ar filmu studiju “Air Productions”, filmas producentes – Daiga Livčāne un Antra Gaile.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti