Eksperti sāk vērtēt Latvijas valsts simtgades filmu projektus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eksperti sākuši darbu pie Latvijas valsts simtgadei veltīto filmu projektu vērtēšanas. Konkursa rezultātus plānots paziņot mēneša laikā.

Jau vēstījām, ka konkurss „Latvijas filmas Latvijas simtgadei" noslēdzās 2. oktobrī, un tam tika iesniegts 31 projekts. Visvairāk pārstāvētas vēsturiskās spēlfilmas.

Konkursā iesniegtos projektus vērtēs Latvijas simtgades filmu programmas ekspertu komisija: kinorežisors, aktieris, rakstnieks, gleznotājs, publicists, sabiedriskais darbinieks Jānis Streičs, latviešu izcelsmes komponiste, vairākkārtēja „Emmy” balvas nominante un šīs balvas ieguvēja 2002.gadā Lolita Ritmanis, filmu producents, kultūras mecenāts, Ināras un Borisa Teterevu fonda dibinātājs Boriss Teterevs, režisors, skatuves mākslas pedagogs, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Pēteris Krilovs, dzejniece, dramaturģe, sabiedriskā darbiniece Māra Zālīte, kinozinātnieks, Latvijas Universitātes asociētais profesors Viktors Freibergs, Latvijas jaunā teātra institūta direktore, Nacionālās kultūras padomes locekle Gundega Laiviņa un NKC pārstāvis Uldis Dimiševskis.

Viena no ekspertu komisijas pārstāvēm ir Losandželosā dzīvojošā latviešu komponiste, "Emmy" balvas laureāte Lolita Ritmanis, kura cer, ka konkursa rezultātā Latvija kļūs bagātāka ar patiešām nozīmīgiem kino darbiem.

Laimīgā kārtā darbs ir vairākās fāzēs, šobrīd ir pirmā fāze, kad mums [ekspertiem] būs vienkārši jālasa un jāmēģina vizualizēt, kāda katrā filmā ir galvenā doma," norāda Lolita Ritmanis. "Es jau varēšu sākt lasīt, lidojot mājās ar lidmašīnu. Es tikai ļoti ceru, ka, atverot šos failus, man katrs projekts šķitīs burvīgs un ka būs ļoti grūti izšķirties, kuram projektam dot vairāk punktu un kuram mazāk."

"Es pati esmu tā kā no ārpuses, bet Latvija man ir ļoti mīļa, un, manuprāt, ļoti svarīgi ir atrast tādas filmas, kuras ir ne tikai nopietnas, bet arī tādas, kas atklāj prieku, skaistumu un pašlepnumu. Es ceru, ka visi pieteikumi nebūs tikai drūmi, bet būs arī kaut kas gaišs," turpina eksperte.  

Jau vēstīts, ka programmas ietvaros vairākās atlases kārtās līdz 2018.gadam iecerēts izveidot ne mazāk kā sešas nozīmīgas filmas, tai skaitā pilnmetrāžas spēlfilmas (vēsturisku filmu, latviešu literatūras klasikas ekranizāciju, mūsdienu norisēs balstītu drāmu, filmu bērnu un filmu jauniešu auditorijai), kā arī pilnmetrāžas animācijas filmas programmas mērķu īstenošanai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti