Kultūras ziņas

Pēterim Vaskam pirmais solo albums dzimtenē

Kultūras ziņas

Pasaulē populārā kinomākslas ābece latviski

Sācies analogā kino "Process"

Eksperimentālā kino festivāls «Process» šogad veltīts analogajam kino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mūsdienu kino nav iedomājams bez digitālā laikmeta tehnoloģijām. Tomēr joprojām aktuāls ir arī kino pirmsākumu aprīkojums. Trešdien sākas eksperimentālā kino festivāls “Process”, kurā piedalās uz 8 vai 16 milimetru lentām filmētas filmas, kas tiks demonstrētas ar klasiskiem projektoriem. 

Festivāls notiks jau trešo reizi un, kā ierasts, tajā būs redzams, cik radoši joprojām var izmantot šķietami senas tehnoloģijas. 

“Mūsdienās mēs varam strādāt ar savām emulsijām. Tas nozīmē, varam brīvi eksperimentēt ar dažādām gaismām. Radot savas emulsijas, mākslinieks atklāj jaunu pasauli,” norādīja eksperimentālā kino autore no Nīderlandes Estere Urlusa. 

Nīderlandiešu māksliniece Estere Urlusa ar kino eksperimentiem nodarbojas jau 15 gadus. Šajās dienās noslēdzas viņas vadītās meistarklases, un tajās tapušās lentas jeb filmu skulptūras tiks demonstrētas arī eksperimentālā kino festivālā “Process”. Tajā piedalās tikai uz lentām filmētie darbi.  

Festivāla “Process” direktore Ieva Balode uzskata – iespējams, šajā laikmetā sabiedrība ir pārsātināta ar digitālajiem medijiem. Savukārt filmu var veidot lēni, tā ir teju alķīmiska nodarbe, viņa uzsvēra. 

Festivālā, kuru atklās trešdienas vakarā, tiks izrādīti gan audiovizuālie eksperimenti, gan naratīva filmas. Starp dominējošām īsfilmām būs arī divi pilnmetrāžas darbi – retāk izrādītais Jura Poškus “110/220” un franču autora Gijoma Mazluma darbs “Lielais troksnis”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.


Šogad visas festivāla filmas ir saistītas ar maņām un sastapšanos ar neparasto, tāpat tiek aizskartas zinātniskas un filozofiskas tēmas. 

“Procesā” izrādīs Polijas, Francijas, Ukrainas un citu valstu autoru darbus. Bet filmu seansi no trešdienas līdz svētdienas vakaram notiks Nacionālajā filmu skolā, “Kino Bize” un Zirgu pastā. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti