Eksperimentālā kino festivāls «Process» šogad pievēršas tēmai «Pasaules gals»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šogad jau ceturto reizi Rīgā notiks eksperimentālā kino festivāls “Process”, kas Rīgā norisināsies augustā, taču 24. jūlijā, sākot no pulksten 20:00 Nurmes alus darītavā notiks festivāla ievadpasākums, kurā būs skatāmi šogad notikušās “Baltic Analog Lab” (BAL) kino skolas dalībnieku radītie darbi, Ievas Balodes un Maksima Šenteļeva performance un koncerts vakara noslēgumā, informēja organizatori. Šī gada festivāla tēma ir “Pasaules gals”, mēģinot reflektēt gan par dažāda veida zaudējumiem, gan kaut kā jauna iespējamību, kas attiecas uz izmaiņām pasaulē.

BAL kino skolas īsfilmas radītas aizgājušās ziemas ierobežojumu apstākļos, tās filmētas uz 8mm un 16mm kinolentes, un šajā formātā šie jaunradītie darbi tiks arī atrādīti publikai. Piecu mēnešu laikā trīspadsmit studenti apguva eksperimentālo kino, tiekoties “Zoom” platformā ar pasaules eksperimentālā kino autoriem, kā arī tika apmācīti lietot 16mm un 8mm kameras un pašrocīgi attīstīt šīs filmas BAL laboratorijā. Rezultātā ir tapušas vairāk nekā 15 filmas, kuras uzņēmuši 15 skolas studenti: Ieva Aleksejeva, Sintija Andersone, Luīze Cēbere, Sintija Heine, Artūrs Kruks, Monta Kvjatkovska, Henri Laķis, Linda Lindenberga, Mersedese Margoite, Elīna Matvejeva, Kei Sendak, Ivo Skanstiņš, Filips Šmits, Katrīna Tomašicka un Jānis Upmalis.

Pēc filmām ar kopīgu audiovizuālu performanci “Septiņi atmiņas grēki” uzstāsies māksliniece Ievas Balode kopā ar skaņu mākslinieku Maksimu Šenteļevu, risinot atmiņas tēmu caur 16mm autores radītām kino cilpām, kas tiek projicētas vienlaicīgi izmantojot vairākus kino projektorus, manipulējot to projicēšanas starus, kas mijiedarbībā ar dzīvo skaņu un arhīva ierakstiem skatītāju ieved audio-vizuālā piedzīvojumā. Pasākumu noslēgs koncerts ar mūziķes Sarmas Gabrānes un grupas “Nikto” dalībnieka Aleksandra Aleksandrova uzstāšanos.

Šis ir iesildošais pasākums eksperimentālā kino festivālam “Process”, kas no 18. līdz 22. augustam notiks Rīgā, piedāvājot daudzveidīgu avangarda kino programmu ar filmu skatēm, audiovizuālām performancēm, diskusijām un izglītojošiem pasākumiem. Festivāla pasākumi piecu dienu garumā notiks “Nurmes” alus darītavas telpās Vagonu ielā 21, kinoteātrī “K.Suns” un festivāla organizatoru – eksperimentālā kino veidotāju kolektīva/laboratorijas “Baltic Analog Lab” – pagalmā, Lienes ielā 19a.

Festivāls “Process” ir veltīts analogajam eksperimentālajam kino – tajā rādītie darbi pārstāv vai ietekmējušies no dažādām alternatīvā, personiskā un avangarda kino strāvām un ir veidoti, izmantojot un bieži vien eksperimentējot ar analogo kinolenti. Tāpat kā iepriekšējos gadus, festivāla programmā būs skatāmi plaša spektra ārvalstu mākslinieku radīti darbi, kā arī dažādu laiku Latvijas autoru filmas. Īsi pirms festivāla galvenajiem notikumiem 14.-15. augustā to ievadīs Berlīnes mākslinieku dueta “Ojoboca” vadīta radošā darbnīca, kurā varēs gūt ieskatu analogā paplašinātā kino veidošanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti