Eiropas Parlamenta «Lux» kino balvu saņem filma «God Exists, Her Name Is Petrunya»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trešdien, 27. novembrī, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli plenārsēžu zālē paziņoja, ka 13. kino balvu “Lux” saņēmusi filma “God Exists, Her Name Is Petrunya”.

Eiropas Parlamenta ikgadējo "Lux" filmu balvu šogad saņēmusi Ziemeļmaķedoniešu režisores Teonas Mitevskas mākslas filma “Dievs eksistē, viņas vārds ir Petrūnija” (“God Exists, Her Name Is Petrunya”). Filma balstīta patiesos notikumos un vēsta par jaunu sievieti, kura nolemj piedalīties tikai vīriešiem paredzētās reliģiskās sacensībās un noķer priestera upē iemesto krustu, izraisot sašutumu nelielā Maķedonijas ciemata patriarhālajā sabiedrībā.

Saņemot balvu, režisore uzrunā Eiropas Parlamentam sacīja, ka maķedoniešu politiķi bieži kritizējot viņas filmas kā pārlieku politiskas.

Teonas Mitevskas uzruna saņemot Eiropas Parlamenta "Lux" kino balvu
00:00 / 00:59
Lejuplādēt

Mitevska sacīja: “Taču es uzskatu, ka tas ir mans uzdevums: paust savu viedokli un runāt par problēmām, par ko citi neuzdrošinās runāt. Jo kā gan mēs radīsim labāku sabiedrību, ja neuzdrīkstēsimies? Lai varētu to darīt, mums ir jāvar brīvi paust savas domas, tādēļ visu Eiropas autoru vārdā es aicinu jūs, politiķus: gādājiet, lai vienmēr tiktu ievērotas mūsu pamattiesības – vārda un izteiksmes brīvība! Vakar šeit, Eiropas Parlamentā, bija Oļegs Sencovs. Viņš ir pavadījis vairāk nekā piecus gadus cietumā. Mūsdienu pasaulē tā nekad vairs nedrīkstētu notikt!

Tā ir mūsu – mākslinieku – un jūsu – politiķu – kopīgā cīņa: saglabāt tiesības izteikties brīvi un bez bailēm. Esmu sieviete, maķedoniete un eiropiete. Un esmu pārliecināta, ka Eiropas nākotne ir solidaritātē un iekļaušanā, nevis izstumšanā.”

Līdz Eiropas Parlamenta balvai nokļūst festivālos atzītas filmas ar sociālu ievirzi. Filma “God Exists, Her Name Is Petrunya” tiek uzskatīta par nozīmīgu ieguldījumu feminisma cīņā konservatīvajās sabiedrībās.

Teonas Mitevskas filma ir Ziemeļmaķedonijas, Beļģijas, Slovēnijas, Horvātijas un Francijas kopražojums.

Divas citas filmas, kas iekļuva “Lux” balvas finālā, ir režisora Madsa Brjūgera filma “Cold Case Hammarskjöld” (Dānija/ Norvēģija/ Zviedrija/ Beļģija) un režisora Rodrigo Sorogojena filma “The Realm” (Spānija/ Francija).

Savos apsveikuma vārdos trim finālistiem Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli teica:

“Risinot ikdienas sarežģījumus, mums ir viegli aizrauties ar parlamentārā procesa tehniskajām detaļām. Tomēr mums jāspēj nodot arī emocionāli vēstījumi, jālieto jauni saziņas veidi, un to mums ļauj darīt “Lux” kino balva.

Mums jāizmanto iespēja pētīt tādus jautājumus kā imigrācija, tiesības uz veselības aprūpi, feminisms un politiskā ētika, uz ko uzmanību vērš "Lux" balvas izceltās filmas.

(..) Mēs esam vienīgais parlaments pasaulē, kas piešķir kino balvu. Mums ar to jālepojas.”

Priekšsēdētājs tāpat piebilda, ka “jālepojas ar režisoriem un filmu autoriem, ar kuriem mums ir bijis tas gods iepazīties. Lai dzīvo izpausmes brīvība, lai dzīvo Eiropas kino, lai dzīvo ''Lux'' balva!”

Kopš 2007. gada Eiropas Parlaments pasniedz “Lux” kino balvu filmām, kuras atspoguļo Eiropā nozīmīgas tēmas, uzskatot, ka kino kā masu kultūras medijs ir ideāla platforma debašu un refleksijas veicināšanai.

Pagājušajā gadā "Lux" balvu saņēma Islandes, Francijas un Ukrainas kopražojuma filma “Islandes amazone”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti