Eiropas Kinoakadēmijas Jauniešu žūrijas balvu saņem norvēģu filma «Pāri robežai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

3600 bērnu un jauniešu no 38 valstīm, tai skaitā 60 Latvijas jaunie kinoskatītāji, Eiropas Kinoakadēmijas (EFA) Jauniešu žūrijas balsojuma kopvērtējumā par labāko filmu šogad atzinuši norvēģu režisores Johannas Helgolandas filmu “Pāri robežai" ("The Crossing"), informēja Nacionālā kino centra pārstāvji.

Eiropas Kinoakadēmijas Jauniešu balvas piešķiršana, kuras ietvaros visur Eiropā jaunie kinoskatītāji noskatās trīs balvai nominētas filmas un izvēlas labāko, šogad norisinājās desmito reizi. Pandēmijas dēļ klātienes pasākumi tika atcelti gandrīz visās valstīs, arī Latvijā; trīs nominētās filmas žūrijas dalībnieki noskatījās tiešsaistē Eiropas Kinoakadēmijas Jauniešu balvas mājaslapā. Latviju Eiropas Kinoakadēmijas jauniešu žūrijā pārstāvēja 60 dalībnieki no dažādām Latvijas vietām, un ģeogrāfija ir ļoti plaša – Salaspils, Garciems, Baloži, Garkalne, Smiltene, Ķekava, Cēsis, Rēzekne, Carnikava, Ragana, Vētra, Ādaži, Zaļenieki, Jūrmala, Sigulda, Kocēni, Madona, Ikšķile, Varakļāni, Baldone, Barkava, Mārupe un Rīga.

Pasākuma laikā virtuālajā vidē jaunieši no visām valstīm sazinājās savā starpā un apmainījās iespaidiem, katrā valstī notika padziļinātas diskusijas par redzētajām filmām; Latvijā šo sarunu vadīja režisors Staņislavs Tokalovs. Žūrijas pārstāvjiem bija iespēja tiešsaistē noskatīties arī intervijas ar nominēto filmu režisoriem un galveno lomu atveidotājiem. Žūrijas darba izskaņā dalībnieki visās valstīs tiešsaistē nobalsoja par savu favorītu.

Balvu pasniegšanas ceremonija, kuru 25. aprīlī 30 minūšu garumā vadīja bijusī EFA Jauniešu balvas žūrijas dalībniece Ivana Noa, tika straumēta tīmeklī, kur to var noskatīties joprojām. Saņemot balvu, filmas režisore Johanna Helgelanda pateicās Eiropas Kinoakadēmijai un visiem jaunajiem filmu mīļotājiem, arī savai filmas komandai. Viņa apsveica arī citas nominētās filmas un paziņoja: "Visas trīs filmas rāda, ka bērniem ir nepieciešams kino, kas liek just līdzi. Bērni ir mūsu nākotne!”

Filma "Pāri robežai"
Filma "Pāri robežai"

Filma “Pāri robežai” stāsta par 10 gadus veco Gerdu un viņas brāli Oto, kuru vecāki Otrā pasaules kara laikā darbojas Norvēģijas pretošanās kustībā. Kādu dienu tieši pirms 1942. gada Ziemassvētkiem Gerdas un Oto vecāki tiek arestēti, atstājot bērnus vienus pašus. Gerda un Oto atrod ebreju bērnus Sāru un Danielu, kas slēpjas viņu mājas pagrabā. Tagad Gerdas un Oto ziņā ir pabeigt viņu vecāku iesākto – palīdzēt Sārai un Danielam bēgt no vācu karavīriem pāri robežai uz Zviedriju, kur atrodas viņu vecāki. Filma visai ģimenei par draudzību, uzticēšanos un lielu drosmi.

EFA jauniešu auditorijas balvu (“Young Audience Award” / YAA) organizē un pasniedz Eiropas Kinoakadēmija un “EFA Productions” ar “Mitteldeutsche Medienförderung” (MDM) atbalstu. Nacionālie YAA pasākumi tiek organizēti ar attiecīgo nacionālo partneru atbalstu, Latvijā pasākuma rīkotājs ir Nacionālais kino centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti