Eiropas Kinoakadēmijas balvu par mūža ieguldījumu saņems Anjēze Varda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Izsakot atzinību par vienreizēju, paliekošu un būtisku ieguldījumu kino industrijā, Eiropas Kinoakadēmija piešķīrusi balvu par mūža ieguldījumu franču režisorei Anjēzei Vardai.

Kā scenāristei un režisorei Anjēzei Vardai joprojām ir nozīmīga loma Francijas un Eiropas kino, kā arī pasaules kinomākslā. Viņas pirmā filma „La Pointe Courte” (1954) tikpat kā netika izrādīta, taču jau ļoti skaidri parādīja viņas personīgo stilu un atnesa viņai „franču jaunā viļņa vecmāmiņas” titulu. Filma „Kleo no 5 līdz 7” (Cléo de 5 à 7, 1961) tika demonstrēta Kannu kinofestivālā un saņēma franču kinokritiķu balvu.

Vardas daudzo filmu skaitā ir „Lauvas, mīlestība un meli" (1968), „Pseidokumentālā filma” (Documenteur) (1981), kas uzņemta Losandželosā, „Viens dzied, otrs ne” (L’une chante, l’autre pas, 1976), „Žako no Nantes” (Jacquot de Nantes, 1990) un citas. Viņas filmās iedomu pasaule bieži vien mijas ar dokumentālo filmu elementiem.

Režisore ir saņēmusi teju vai visas iespējamās balvas: „Sudraba lāci” Berlīnē par filmu „Laime” (Le Bonheur, 1965), „Zelta lauvu” Venēcijā par filmu „Kaidone” (Sans toit ni loi, 1985), Eiropas Kinoakadēmijas balvu par filmu „Vārpu lasītājas un es” (Glaneurs et la glaneuse, 2000) un Francijas kinobalvu „Cēzars” par filmu „Anjezes pludmale” (Les Plages d’Agnès, 2008).

Vardas darbs ir apbalvots ar Kannu kinofestivāla „Zelta karieti”, goda „Cēzara” balvu un Lokarno kinofestivāla „Goda leopardu”.

Anjēze Varda ir radījusi vairāk nekā 30 īsfilmu, dokumentālo filmu un mākslas filmu gan televīzijai, gan kino, turklāt ir vairāku fotogrāfiju izstāžu un mākslas instalāciju autore: „Kartupeļu utopija” (Patatutopia), kas radīta 2003. gada Venēcijas mākslas biennālē, liela mēroga izstāde „Nuarmutjē atraitnes"  (The Widows of Noirmoutier) laikmetīgās mākslas muzejā „La Fondation Cartier” Parīzē (2006), „Kino būda” (Shack of Cienema) Losandželosas apgabala mākslas muzejā (2013) un solo izstrāde „Netipiskie triptihi" (Triptyques Atypiques) galerijā „Nathalie Obadia” Parīzē (2014).

Agnese Varda būs goda viešņa 27.Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā, kas 2014.gada 13.decembrī norisināsies Rīgā un tiks straumēta tiešraidē.

Kā iepriekš jau vēstīts, Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā 13.decembrī Rīgā norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija, un tas ir rosinājis Latvijas kino profesionāļus iespējami daudzveidīgi prezentēt Latvijas kino starptautiskajā vidē.

Decembrī Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Rīgas SKF) ietvaros notiks Latvijas Nacionālais filmu festivāls „Lielais Kristaps 2014”, tiks rādīta Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominēto filmu programma un retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, filmu festivāla "2 Annas" īpaši Rīgas SKF sarūpētas filmu programmas un īpaši scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma – lekcijas un radošās darbnīcas pasaules klases kino nozares pārstāvju vadībā.

Gada nogalē Rīgā pulcēsies ārvalstu kino profesionāļi, lai ar Latvijas kino industrijas pārstāvjiem veicinātu starptautisku kopprojektu rašanos. Savukārt kinoteātris „Splendid Palace” uz labākajām Eiropas filmām un kino notikumiem skatītājus aicinās jau visu rudens sezonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti