Eiropas kino un audiovizuālās nozares pārstāvji prasa steidzamu ES rīcību nozares pasargāšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropas audiovizuālais sektors pieprasa steidzamu rīcību no Eiropas Savienības (ES) un tās dalībvalstu lēmumu pieņēmēju puses, lai pasargātu un saglabātu šīs nozares nākotni pēc Covid-19 uzliesmojuma, paziņojumā paudusi Eiropas Audiovizuālo darbu režisoru organizāciju federācija.

Kā medijus informēja Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, Eiropas Audiovizuālo darbu režisoru organizāciju federācija (Federation Europeenne des Realisateurs de l’Audiovisuel jeb FERA) ir publicējusi paziņojumu, kuru parakstījušas 116 Eiropas filmu un audiovizuālās nozares profesionālās organizācijas.

Paziņojumā uzsvērts, ka nepieciešama steidzama Eiropas Savienības un tās dalībvalstu rīcība, lai pasargātu nozari.

“Šobrīd Eiropas kultūras un radošās industrijas saskaras ar neizmērojamu krīzi - gan kā uzņēmumi, gan radošās personas. Mūsu nozare ir Eiropas kultūras, radošās un sociālās identitātes centrā un dod nozīmīgu ieguldījumu Eiropas ekonomikā un nodarbinātībā,” teikts paziņojumā, norādot, ka vajadzīga tūlītēja stratēģiska rīcība Eiropas un nacionālās vienotības nodrošināšanai.

“Bez stingras Eiropas un nacionālo līderu uzņēmības Eiropas audiovizuālā nozare nespēs atgūties no šīs bezprecedenta krīzes,” pauž paziņojuma autori.

Viņi uzsver, ka nozarei nepieciešams tūlītējs finansiāls atbalsts šobrīd un turpmākajos mēnešos, lai pasargātu pašreizējo audiovizuālo ekosistēmu, kā arī tās nākotni Eiropā, kas šobrīd neizmērojami cieš sakarā ar noteiktajiem distancēšanās pasākumiem.

Nozares pārstāvji atzīmē, ka audiovizuālais sektors var būt nozīmīgs sabiedrības atveseļošanās procesā, bet tikai tad, ja tā pamata infrastruktūra tiks pasargāta.

Filmu un audiovizuālā sektora specifika ir uz projektiem balstīts, neregulārs biznesa modelis, kā arī cieši saistīta ekosistēma – sākot ar projektu attīstīšanu un radošo procesu līdz finansēšanai, producēšanai, izrādīšanai kinoteātros, digitālās un TV platformās, ierakstu pārdošanai. Katrs no nozares segmentiem turpmāk saskarsies ar ilgstošiem individuāliem izaicinājumiem, norādīts paziņojumā.

Uzsvērts arī, ka audiovizuālā sektora projektu īstenošanas laikietilpīguma dēļ krīzes negatīvā ietekme būs jūtama ilgtermiņā.

Organizācijā uzskata, ka audiovizuālais sektors Eiropā var kalpot kā starpnieks un katalizators debatēm un diskusijām, kas būs nozīmīgas Eiropas demokrātijai, kamēr tās iedzīvotāji apradīs ar sekām, ko ir izraisījusi šī neprognozējamā krīze, kā arī likt pamatus jaunam optimismam un pārliecībai par kopīgo Eiropas nākotni.

Eiropas Audiovizuālo darbu režisoru organizāciju federācija (Federation Europeenne des Realisateurs de l’Audiovisuel jeb FERA) ir dibināta 1980. gadā un apvieno 38 profesionālas organizācijas no 29 Eiropas valstīm. FERA cīnās par audiovizuālajai nozarei labvēlīgu normatīvo dokumentu izstrādi Eiropas līmenī, radošā procesa apstākļu uzlabošanu, Eiropas filmu nozares vienotību un pazīstamību. Latvijas Kinematogrāfistu savienība ir FERA biedrs kopš 2003. gada.

KONTEKSTS:

Jaunais "Covid-19" koronavīruss sāka izplatīties 2019. gada nogalē Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija 2020. gada martā paziņoja, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni.

Daudzās valstīs pandēmijas ierobežošanai tika ieviesti stingri pulcēšanas ierobežojumi un noteikta karantīna, bet, situācijai uzlabojoties, dažas valstis ierobežojumus pamazām atceļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti