Eduardam Utānam jubilejas fotoizstāde Rēzeknē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

1.aprīlī plkst. 16 Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē tiks atklāta Eduarda Utāna jubilejas fotogrāfiju izstāde, kuru varēs aplūkot līdz 2.maijam.

Eduards Utāns jau gandrīz 25 gadus ir pazīstams Rēzeknes sabiedrībai kā laikraksta “Rēzeknes Vēstis” fotoreportieris, nenogurstošs Rēzeknes pilsētas un tās cilvēku ikdienas un svētku iemūžinātājs fotomirkļos.

Utāns dzimis 1961.gada 1.aprīlī Krāslavas rajonā. Mācījies Rēzeknes 3.vidusskolā, pēc tam – 14.Rēzeknes profesionāli tehniskajā skolā. Fotografēšanas māku apguvis Maskavas politehnikumā, kuru absolvējis 1987.gadā, iegūstot fototehniķa diplomu. Vēlāk neklātienē mācījies Maskavas universitātes fotožurnālistikas fakultātē.

Kā fotogrāfs strādājis Rēzeknes Sadzīves pakalpojumu kombinātā, Rēzeknes Piena konservu kombinātā un no 1991.gada 5.septembra strādā laikraksta “Rēzeknes Vēstis” redakcijā par fotokorespondentu.

Eduards Utāns aktīvi piedalās Rēzeknes un Latgales fotogrāfu izstādēs, akcijās un kopīgos plenēros. 1990.gadu sākumā Latgales kultūrvēstures muzejā bija skatāmas divas viņa personālizstādes, kurās autors piedāvāja muzeja apmeklētājiem ne tikai fotodarbus, bet arī savus gleznojumus abstrakcijas stilā.

Šai fotoizstādei Eduards Utāns atlasījis fotogrāfijas, kas liek atcerēties, pārdomāt, iedvesmoties, pasmaidīt, it kā sen zināmu un parastu motīvu ieraudzīt neparastā gaismā vai pagriezienā. Autors piedāvā ielūkoties līdzcilvēku portretējumos, emocionāli un dinamiski tvertās dažādu kultūras pasākumu ainās, pilsētas un laiku ainavā, norāda izstādes veidotāji. Autoraprāt, cilvēka raksturs un iekšējā pasaule labāk ieraugāma monofromā fotogrāfijas pasniegumā, taču svētkiem, dejām un teātra izrādēm piestāv krāšņa krāsu palete. Pilsēta vakara blāzmā un senā pilskalna silueti rosina uz neparastu un mazliet teiksmainu sižeta tvērumu, kuru autors paspilgtina ar fototehnikas un fotogrāfijas apstrādes iespējām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti