Kultūrdeva

"Kultūrdeva" 3. decembrī

Kultūrdeva

Skaņu mednieks Maksims Šenteļevs

Ēdienu fotogrāfe Amalija Andersone

Ēdienu fotogrāfei Amalijai «ļoti garšo ēst»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Amalija Andersone ir ēdienu fotogrāfe, kas pati ļoti mīl ēdienu. Viņa pirms gardumu iemūžināšanas tos nekad nesabojā ar kādiem mākslīgiem līdzekļiem, jo beigās cer tos pati apēst. Tagad tas ir viņai kļuvis par biznesu un radījis iespēju fotografēt gan pavārgrāmatām, gan kādiem klientiem ārzemēs.

Amalija ar ēdienu fotografēšanu nodarbojas jau aptuveni septiņus gadus. Pirms tam fotografējusi cilvēkus, kāzas. "Bet mani tas viss ļoti ļoti nogurdināja un izsmēla radošā ziņā," saka fotogrāfe. Viņai nav paticis strādāt ar cilvēkiem. "Cilvēki visu laiku jāmotivē – tu skaisti izskaties, tev nav dubultzoda, nē, tu lieliski, tu esi formā, tu viss skaists!". 

"Kūka nestreso par to, ka viņai ir dubultzods! Vai viņai nepiestāv šī kleita. Nē, viņai piestāv viss un ar viņu nav problēmu. Tāpēc es bildēju ēdienu, un tas ir daudz vienkāršāk. Un tas tādā ziņā arī mazliet radošāk.. Nu – kūka nenogurst. Viņa tur var stāvēt.. Nu, protams, ja tas ir saldējums, tad viņš kūst," stāsta Amalija.

Viņa ir mācījusies datografiku un audiovizuālo kultūru, kas noder šajā profesijā, taču lielāko daļu apguvusi pašmācības ceļā. Latvijā ēdienu fotografēšanu nemācot.

"Kultūrdeva" meklē talantus

"Kultūrdeva" meklē talantus

Ja arī jūs zināt kādu, kurš dara apbrīnojamas lietas, un kas jūs ir pārsteidzis, tad noteikti rakstiet mums [email protected]

Amalijas bildes nav vienkāršas. Tās ir košas un bagātīgas. "Man nepatīk bildēt uz balta fona, tāpēc es no tā visiem spēkiem izvairos, es mēģinu uzburt tā kā vidi tam visam apkārt. Es salieku ziedus, salieku traukus, es sabārstīšu vēl visādus fliterus. Jo trakāk, jo labāk!"

Taujāta, kādām īpašībām jāpiemīt, lai kļūtu par ēdienu fotogrāfi, viņa saka: "Nu, pirmkārt, tev ir jāmīl ēst. Tev ir jāmīl ēdieni, tev jāsaprot, kas ir tas, ko tu ēd. Otrkārt – tīri tehniski tev ir jāmāk tas nobildēt." Viņa iesaka bildēt dienas gaismā nevis, izmantojot zibspuldzes. "Ir jāsaprot gaisma, un tad ir jāsaprot kompozīcija," stāsta fotogrāfe. 

Interneta pamācībās redzams, ka ēdienu fotogrāfi reizēm pārtiku speciāli apstrādā pirms bildēšanas. Viņa nekādus trikus neizmanto. "Es nekādus trikus neizmantoju. Jo man liekas, ka.. nu – ēdiens ir ēdiens.  Viņam ir jābūt apēdamam. Un es esmu ieinteresēta, lai es pēc fotosesijas pati to visu varētu apēst, jo man ļoti garšo ēst.."

Amaliju iedvesmo "viss vecais, skaistais, romantiskais. Kostīmu filmas ir iedvesmojošas. Arī Svētais vakarēdiens mani iedvesmo. Arī gribētu kaut ko tādu uztaisīt".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti