Dzintars Dreibergs par «Dvēseļu puteņa» skandālu: Tā gadījās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

„Tā gadījies,” par skandālu, kas saistīts ar filmas „Dvēseļu putenis” tapšanu, intervijā saka režisors Dzintars Dreibergs. „Paliek jau pamata lieta, ka tas ir ļoti, ļoti nozīmīgs darbs Latvijai. Un īpaši, ja mēs runājam par simtgadi, grāmatas notikumi tiešām stāsta par to, kas notika tajos izšķirošajos gados, lai mums būtu neatkarīga valsts, cik daudz ziedojumus tas prasījis. Un, nākot šai jubilejai, ir skaidrs, ka tādai filmai jābūt.”

Kā zināms, līdzšinējais filmas "Dvēseļu putenis" finansējums divsimt tūkstoš eiro apmērā tika piešķirts ārpus konkursa tieši no Saeimas deputātiem. Finansējuma piešķiršanas veids izraisīja pretrunīgas diskusijas nozares ekspertu vidū un šķelšanos Latvijas kino sabiedrībā.

Vēlāk tika paziņots par filmas režisora nomaiņu, pamatojot to ar domstarpībām starp iepriekšējiem projekta īstenotājiem un Aleksandra Grīna autortiesību mantiniekiem. Kā iepriekš paskaidroja Grīna autortiesību turētāju pārstāve Liene Kalēja, līgums ar "Studiju F.O.R.M.A" lauzts, jo nav izveidojusies veiksmīga sadarbība. Līguma laušanai bijuši vairāki iemesli, bet galvenais bijis tas, ka scenārija projekts neesot atbildis grāmatas motīviem.

Filmas veidošanu pārņēma režisora Dzintara Dreiberga studija. Februārī tika atklāta komanda, kura strādās kopā ar režisoru pie filmas veidošanas. Tāpat izskanēja arī tas, ka filmas plānotais budžets ir divi miljoni eiro un filmai būs nepieciešams papildu finansējums.

Apjomīgs, milzīgs, nebijis – šādus epitetus filmas projektam piedēvē Dreibergs.

"Protams, tā ir [atbildības] uzņemšanās, bet esmu pārliecināts, redzot, cik daudz ir atbalsta Latvijā, cik daudzi profesionāļi grib [šo filmu]," skaidro režisors.

Jau vēstīts, ka topošās filmas “Dvēseļu putenis” komanda režisora Dzintara Dreiberga vadībā aprīļa nogalē beidzot ķērusies pie kamerām un veikusi pirmos izmēģinājuma filmējumus kaujas epizodēm.

„Dokumentālais kino man ir ļoti tuvs. Mani vienkārši interesē cilvēks un dzīve. Vēl joprojām, taisot šo mākslas filmu, man patīk viss kino, kas spējis paņemt dzīves īstas epizodes un integrēt tās kino. Arī man tuvākajiem režisoriem tas ir veids, kā viņi strādājuši. Ja redzi kaut ko dzīvē, tu ieliec filmā. Filma uzreiz kļūst mazāk teātris, vārda teātris sliktajā nozīmē, vairāk dzīve,” stāsta Dreibergs.

Paredzēts, ka filma „Dvēseļu putenis” pie skatītājiem nonāks tieši Latvijas simtgadē – 2018.gada 18.novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti