Pēcpusdiena

No 10. februāra vakcīnai pret Covid-19 varēs pieteikties arī telefoniski

Pēcpusdiena

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā janvāra beigās sasniedzis 8%

Filmas "Dvēseļu putenis" komponiste Lolita Ritmane: Tas ir vienkārši burvīgi!

«Dvēseļu putenis» – «Oskaru» īsajā sarakstā mūzikas kategorijā; cīņu par labāko ārzemju filmu neturpinās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Filma "Dvēseļu putenis" iekļauta "Oskara" balvas īsajā sarakstā mūzikas kategorijā, kurā kopumā iekļauti piecpadsmit filmu skaņu celiņi, kas izraudzīti starp 136 pieteikumiem, vēstīts ASV Kinoakadēmijas balvas mājaslapā.

93. "Oskaru" balvu pasniegšanas ceremonijas organizatori 9. februārī festivāla mājaslapā publicējuši īsos sarakstus 9 kategorijās. Latvija režisora Dzintara Dreiberga filmu "Dvēseļu putenis" izvirzīja sacensībai kategorijā “Labākā starptautiskā pilnmetrāžas filma”, taču šajā kategorijā tā cīņu neturpinās.

Tomēr filmas mūzika turpina “Oscaru” sacensību vienā sarakstā ar tādiem darbiem kā “Tenet”, “Mank”, “News of the World”, “Soul” un “The Trial of the Chicago 7”. “Dvēseļu putenis” un Sofijas Lorēnas filma “Life Ahead” ir vienīgās ārpus Holivudas tapušās filmas, kas sacenšas par šo balvu. Savukārt Lolita Ritmane ir vienīgā sieviete komponiste šīs kategorijas īsajā sarakstā.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma atzina:

“Šis ir līdz šim nebijis sasniegums Latvijas filmu vēsturē, ar ko sirsnīgi apsveicu filmas “Dvēseļu putenis” veidotājus un komponisti Lolitu Ritmani.

Cīņa par “Oskara” nominācijām ir ārkārtīgi sīva, konkurence – spēcīga. Pandēmijas gadā, kas ir ietekmējis kino ražošanu un izrādīšanu visā pasaulē, Amerikas Kinoakadēmijas balva ir kļuvusi par to atskaites punktu, kas turpina tradīcijas un ļauj cerēt uz atgriešanos normalitātē. Cīņa par “Oskariem” šogad ir īpaši asa, šīs balvas vērtība – vēl jo lielāka. Tālab ir jānovērtē fakts, ka filma “Dvēseļu putenis”, īpaši komponistes darbs, ir pamanīts starptautiskā konkurencē.”

Gandarīta par filmas panākumiem ir tās mūzikas autore ir Lolita Ritmane. "Tas ir kaut kas traks, tas ir vienkārši burvīgi. Ja Dzintars Dreibergs nebūtu mani uzlūdzis komponēt šai filmai mūziku, saprotams, es nebūtu šajā raidījumā sarunā," sarunā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” atzina Lolita Ritmane.

"Mēs visi latvieši kopā cīnīsimies uz nākošo vietu. Tā filma ir tik spēcīga un skaista. Es pateicos visiem, kas atbalstīja šo filmas kampaņu, lai daļa "Oskara" akadēmijas varētu redzēt un dzirdēt šo darbu.”

Lolita Ritmane jau saņēmusi Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvu (“Hollywood Music In Media Awards”) par labāko mūziku filmai svešvalodā.

Akadēmijas biedru balsošana par nominācijām "Oskaram" notiks no  5. marta līdz 10. martam, balvai nominēto filmu saraksts tiks paziņots 15. martā. Pandēmijas ierobežojumu dēļ šogad mainīti ASV Kinoakadēmijas balvas filmu pieteikšanas un vērtēšanas noteikumi, turklāt ceremonija notiks divus mēnešus vēlāk nekā parasti – 25. aprīlī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti