Rīta Panorāma

Intervija ar Kārli Būmeisteru un Daci Slavinsku

Rīta Panorāma

Intervija ar Arti Pabriku

Intervija ar Dzintaru Dreibergu un Vili Daudziņu

«Dvēseļu puteņa» veidotāji dalās pārdomās pirms pirmizrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ilgi gaidītās latviešu filmas “Dvēseļu putenis” pirmizrāde notiks piektdienas, 8. novembra,  vakarā. Gandrīz vienlaikus filmu rādīs kino “Citadele”, kur to piektdienas vakarā izrādīs visās zālēs, un kinoteātrī “Splendid Palace”, kur ar filmu tiks atklāts nacionālais kino festivāls “Lielais Kristaps”. Piecus gadus tapusī filma ir liels notikums ne tikai Latvijas kino industrijā. Stāsts ir gaidīts arī tāpēc, ka šis darbs ir jauna un vizuāli spēcīga liecība par to, kā latviešu strēlnieki 20. gadsimta sākumā izcīnīja mūsu valsti.

LTV raidījumā “Rīta Panorāma” filmas režisors Dzintars Dreibergs stāsta, kā jūtas pirmizrādes rītā, pēc piecu gadu darba:

“Es personīgi nevaru sagaidīt to pirmizrādi. Darbs ir tik ilgi darīts, ka gribas to dot skatītājiem un redzēt reakciju – vai tas aizķers sirdis un ļaus saprast kaut ko vairāk par strēlnieku laiku?”

Aktieris Vilis Daudziņš, kurš filmā attēlo pulkvedi Salu, savukārt atzīst: “Aktieriem vienmēr ir nedaudz savādāk tāpēc, ka ir filmēšanas process, kas ir ļoti aktīvs, un tad ir gaidīšanas laiks, kas reizēm mēdz būt ļoti garš, kamēr notiek montāža, kamēr notiek daudzas citas lietas. Tad tu beigu beigās ieraugi to filmu un atceries – pareizi, tā tak arī tur bija. Es tak arī tur rāpoju vai ko tur darīju. Protams, es to gaidu ar lielu interesi un nepacietību.”

Vilis Daudziņš arī atklāj, ka filmēšanas laikā aktieriem nācies izdzīvot līdzīgus apstākļus, kādi bija jāpārdzīvo Ziemassvētku kauju laikā: “Patiešām bija sals. Patiešām bija situācijas, kad gulēji sniegā, un lēnām tas šinelis, kas, jāsaka, ir īpaši pretīgs apģērba gabals tādam uzdevumam, kļūst ciets un sasalst. Un to visu tur ļoti labi varēja piedzīvot.”

Aktieris gan norāda – kaut iejusties strēlnieku ādā filmēšanas laikā varēja labi, tas spēcīgi arī atgādinājis, ka viņi bijuši vien tūristu lomā, salīdzinot ar to patiesību, ko pieredzēja paši strēlnieki pirms 100 gadiem.

''Dvēseļu putenis'' uz ekrāniem nonāk tieši 100 gadus pēc Latvijas brīvības cīņām. Filmas treilera noslēgumā redzams uzraksts – “Latvija nav radusies tukšā vietā, stāsts, kas jāzina katram.”

Filmas režisors Dzintars Dreibergs uzsver – tas ir ar mērķi atgādināt, ka Latvija “nav kaut kāda lieta, kas mums pienākas pati par sevi, tā ir mūsu katra atbildība – saprast, ka šis mantojums ir mūsu, ka mums šajā Latvijā ir jādzīvo un pašiem viņa jāveido.”

Stāsts par sešpadsmitgadīgo Artūru Vanagu vēsta par latviešu strēlniekiem un tiem jaunajiem cilvēkiem, kuri palīdzēja Latvijai iegūt neatkarību. Filmas scenārijs ir tapis sadarbībā ar Borisu Fruminu.

Nesen noslēdzies Nacionālā kino centra konkurss projektiem, kas stiprina nacionālo identitāti, un arī “Dvēseļu puteņa” sakarā raisījušās diskusijas par to, kas ir patriotisks kino, kā arī, vai kino būtu jāuzņemas šāda identitāti veidojoša funkcija.

Par to, kas ir latviskā identitāte kino, kādi izaicinājumi ir jāpārvar, veidojot tik plaša mēroga projektu un to, kas ir svarīgākais, atveidojot vēsturiskus notikumus, filmas režisors Dzintars Dreibergs un operators Valdis Celmiņš stāsta Latvijas Radio 3 "Klasika":

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti