DVD sērijā «Latvijas Filma» iznāk «Četri balti krekli» un «Saule brauca debesīs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Īsi pirms svētkiem DVD sērijā “Latvijas filma” iznāk divi latviešu kino klasiķu darbi, kuros skaņu celiņam  ir īpaša nozīme. Rolanda Kalniņa 1967. gada filmā “Četri balti krekli” (“Elpojiet dziļi...”) komponista Imanta Kalniņa un dzejnieka Māra Čaklā dziesmas spēlē nozīmīgu lomu filmas dramaturģijā gluži tāpat, kā latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras nupat iznākušajā simtgades filmā “Saule brauca debesīs” īpaša teicēja loma ir atvēlēta komponista Jura Kaukuļa veidotajam skaņu celiņam. 

Turklāt interesantā veidā filmas vieno arī tēma: lai arī atšķirīgos kontekstos, tās abas runā par drosmi, uzdrīkstēšanos un sirdsapziņu, informēja “Latvijas filma” pārsttāvji.

Filma “Četri balti krekli” iekļauta Latvijas Kultūras kanonā un ir viena no pazīstamākajām Rolanda Kalniņa spēlfilmām. Tā stāsta par jauna dziesmu autora un sistēmas sadursmi, un filmas veidotāji, ironizējot par slēptās cenzūras darbību padomju laikā, gandrīz pravietiski pareģo paši sava darba tālāko likteni. Telefonu montieris Cēzars Kalniņš brīvajā laikā sacer dziesmas, muzicēdams kopā ar draugiem izveidotā ansamblī. Taču, lai varētu stāties publikas priekšā, jāiziet garš atļauju saņemšanas ceļš. Kultūras komisijas locekle Anita Sondore pavirši noklausās Cēzara dziesmas un nokritizē tās, atzīstot par piedauzīgām. Iepazīstot autoru, viņa maina domas, tomēr, pat gribēdama, vairs nevar apstādināt birokrātiskās cenzūras iznīcinošo mašinēriju. 

Filma tika pabeigta 1967. gadā, taču padomju cenzūra to nolika plauktā, un divdesmit gadus filma dzīvoja tikai mutvārdu leģendās un Imanta Kalniņa komponētajās dziesmās, līdz pieredzēja pirmizrādi 1987. gadā. Filmas operators ir Miks Zvirbulis, komponists – Imants Kalniņš, dziesmu vārdu autors – Māris Čaklais, lomās – Uldis Pūcītis, Līga Liepiņa, Dina Kuple, Pauls Butkēvičs, Arnolds Liniņš un citi. 2017. gadā filma digitāli restaurēta studijā “Lokomotīve” ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Filmas DVD izdevumā atrodama ne vien digitāli restaurētā versija, kas tika izrādīta Kannās, bet arī  “Piejūras klimats”, Rolanda Kalniņa filma, kas 1974. gadā tika aizliegta un nodota sadedzināšanai (saglabātie fragmenti - 36 minūtes - digitāli restaurēti) un dokumentālā filma ”Četri balti krekli jeb Elpojiet dziļi. Filmas arheoloģija”, kas stāsta par filmas tapšanas aizkulisēm (režisore Agita Cāne-Ķīle, scenāriste Daira Āboliņa). Diskā iekļauts arī dokumentāls materiāls – ieskats filmas “Četri balti krekli” restaurācijas procesā ar filmas veidotāju dalību. 

Savukārt animācijas klasiķes, latviešu zīmētās animācijas ciltsmātes Rozes Stiebras jaunākā filma “Saule brauca debesīs”, kas tapusi pēc folkloras motīviem, savu pirmizrādi piedzīvoja tikai mazliet vairāk nekā pirms mēneša. Filmas stāsts sākas, kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa un izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēkus, lai bērniņu atgūtu. Filmas galvenais varonis Nabašnieks apjož zobenu un kopā ar Meiteni un Brālīti dodas ceļā. Seko briesmu un pārbaudījumu pilns ceļojums, kas gan lielus, gan mazus skatītājus aizved vairāk nekā stundu garā un gleznieciski skaistā kino piedzīvojumā. "Filma ir krāšņa, saistoša un fantāziju rosinoša; es ceru, tā veicinās interesi par latviešu folkloru," par filmu saka Vaira Vīķe-Freiberga.

Filmas māksliniece ir Ilze Vītoliņa, producents – Roberts Vinovskis, filma tapusi “Studijā Lokomotīve” Nacionālā kino centra programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros. Tā  vēl arvien skatāma uz lielā ekrāna daudzās kino izrādīšanas vietās visā Latvijā, turklāt vienlaikus gan kinoteātros, gan mazākos kino izrādīšanas punktos. Arī latviešiem, kas šobrīd atrodas ārzemēs, ir iespēja filmu noskatīties tiešsaistē.

DVD izdevumā blakus filmai atrodami arī papildu materiāli – dokumentālā filma “LMT piedāvā – animācijas filmas “Saule brauca debesīs” aizkadri” par filmas tapšanas aizkulisēm, kā arī sarunas ar aktieriem Kasparu Znotiņu un Vili Daudziņu un filmas tituldziesmas mūzikas video.

Pirms dažām dienām klajā nāca arī  filmas mūzikas albums – pirmais latviešu pilnmetrāžas animācijas filmas skaņu celiņš, kas izdots CD formātā. Dziesmas radījis komponists Juris Kaukulis kopā ar jaunfolka grupu “Jauno Jāņu orķestris”. 

Šajās dienās sadarbībā ar izdevniecību “Latvijas Mediji” iznāks arī pēc filmas motīviem veidota krāsojamā grāmata ar uzlīmēm vismazākajiem skatītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti