Kultūras ziņas

Sieviešu uzvara pār vīriešu vājībām operā "Falstafs"

Kultūras ziņas

Zuzānu kolekcijas pērles publiskai apskatei

"Četri balti krekli" jaunās krāsās

Doma dārza kino vakaru noslēgumā «Četri balti krekli» atjaunotās versijas seanss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Savā 50. jubilejā restaurāciju piedzīvojusi leģendārā filma “Četri balti krekli”, kuras muzikālos vadmotīvus zina teju vai katrs. Ceturtdien, 27. jūlijā, vēlu vakarā, līdz ar tumsas iestāšanos ar šīs filmas atjaunotās versijas seansu, piedaloties arī kinolentes leģendārajam režisoram Rolandam Kalniņam, noslēdzās par tradīciju kļuvušie Doma dārza vasaras kino vakari.

Kadros var redzēt, kādu filmas materiālu saņēma restauratori un kāds tas kļuva pēc atjaunošanas. Pirms 50 gadiem veidotā filma “Četri balti krekli” - ar tā laika nosaukumu “Elpojiet dziļi...” - pie skatītājiem Doma dārzā nonāk spilgtākā kontrastā un krāsās. Tas ir filmu studijas “Lokomotīve” vairāku mēnešu darbs.

“Kopumā tas ir diezgan sarežģīts process. (..) Pēc tam uz šīs 35 mm filmas ir daudz nosēdumi nogulumi.. Kadrs pa kadram tiek restaurēs…” saka studijas “Lokomotīve” vadītājs Roberts Vinovskis.

Šobrīd “Četri balti krekli” ir iekļauti Latvijas kultūras kanonā, bet vēl padomju gados filmas varoņus un īpaši dziesmas citēja daudzi. Neskatoties uz to, ka pati filma, tā laika vārdiem izsakoties, “tika atstāta uz plaukta”.  Kalniņš atceras, ka tolaik runāja, ka filma pat esot veicinājusi Prāgas pavasara noskaņas 1968. gadā.

Kinokritiķi uzsver, ka Kalniņa filmas estētika ir vienā līmenī ar tā laika Eiropas kino jaunā viļņa meklējumiem. Piemēram, Žana Godāra vai Fransuā Trifo filmām. Pats Kalniņš to nenoliedz. Toreiz par franču meistaru veikumu viņš neesot zinājis daudz, taču sajūtu līmenī pasaules tendences nebija svešas.

Tieši tādēļ šogad Doma dārza kino seansos tika izrādīti trīs franču klasiķu darbi un Kalniņa “Četri balti krekli”. Ar pēdējo tika noslēgta šā gada bezmaksas kino parāde, kas Doma dārzā notika jau sesto vasaru. Savukārt studija “Lokomotīve” ir sākusi darbu pie nākamās Rolanda Kalniņa filmas restaurācijas. Jaunās krāsās varēs redzēt 1974. gada filmu “Piejūras klimats”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti