Kultūras ziņas

Mūsdienu Baroni dodas no Tartu uz Dundagu

Kultūras ziņas

Mērijas Žangas "Apvienošanās". Jāņa Kraukļa "Krājumi"

Baltijas kino dienas Rīgā, Tallinā un Viļņā

Dokumentāls trilleris, kamerdrāma un eksperiments par teātri – Rīgā notiek Baltijas filmu dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau ceturto gadu augusta nogalē Baltijas valstu kino institūciju – Nacionālā kino centra, Igaunijas Filmu institūta un Lietuvas Kino centra – sadarbības rezultātā norisinās Baltijas filmu dienas. To laikā Rīgā, Tallinā un Viļņā notiek bezmaksas kinoseansi, kuros skatītājiem ir iespēja noskatīties kaimiņvalstu jaunākās filmas.

Rīgā Baltijas filmu dienas tradicionāli notiek kinoteātrī “Splendid Palace”, kur 25. augustā demonstrē divas Lietuvas filmas, bet 26. augustā – divas filmas no Igaunijas.

Baltijas filmu dienas notiek jau ceturto reizi ar mērķi stiprināt trīs Baltijas valstu sadarbību kino jomā, kā arī paplašināt skatītāju zināšanas par kaimiņvalstu filmām.

Kinoteātrī “Splendid Palace” Lietuvas filmu dienu atklāja mūsu dienvidu kaimiņvalsts teātra režisores, performanču mākslinieces un Venēcijas biennāles godalgas saņēmējas Rugiles Barzdzukaites debija dokumentālajā kino “Skābes mežs”.

“Filma aizved mūs uz spocīgu vietu Nidā, mežu, kuru iznīcina putni,” stāsta Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma. “Kā ar dokumentālā kino līdzekļiem var izveidot trilleri, tad šeit ir spilgts paraugs un ļoti pārliecinošs pierādījums jaunas lietuviešu režisores izaugsmei un spēkam.”

Otra lietuviešu piedāvātā filma ir jau vairākos kinofestivālos godalgotā jaunā režisora Karoļa Kaupiņa spēlfilma “Nova Lituania” jeb “Jaunā Lietuva”, kas balstīta uz vēsturiskiem faktiem.

Rietuma skaidro: “Tā galvenais varonis ir reāls Lietuvā dzīvojošs zinātnieks, ģeogrāfs, kurš īsi pirms Otrā pasaules kara sākuma piedāvāja neiespējamu plānu, kā glābt Lietuvas valsti, tautu no tā ārprāta, kas sagaidīja visu Eiropu kara laikā.”

26. augustā kinoteātrī “Splendid Palace” demonstrēs Igaunijas filmas. Kā pirmo skatītājiem būs iespēja redzēt Igaunijas, Francijas un Beļģijas mazbudžeta kopražojuma spēlfilmu “Skandināvu klusums”, ko uzņēmis jauns un daudzsološs igauņu režisors Marti Helde.

“Filma piedāvā kamerdrāmu un ļoti interesantu dramaturģisku risinājumu. Igaunijas mazbudžets ar jau balvu krājumu plauktiņā,” norāda Rietuma.

Savukārt Igaunijas dokumentālā filma “Visu gadu teātrī” ir jaunās igauņu režisores Martas Pulkas eksperiments, kas pierāda, kā teātris var izmainīt jauna cilvēka dzīvi. Filmas galvenā varone ir meitene no Valgas, kura savos divdesmit gados ne reizi nebija bijusi teātrī.

“Viņa uzvar konkursā, viņai ir dota iespēja gadu skatīties teātra izrādes Igaunijā un saņemt par to atlīdzību. Uzminiet, ar ko tas beidzās?” par filmu saka Rietuma.

Tikmēr šajās dienās Viļņā un Tallinā kino gardēži skatās Latvijas filmas.

Uz Igauniju aizceļojusi Jura Kursieša spēlfilma “Oļegs” un Edmunda Jansona animācija “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”, bet Lietuvā mūsu valsti pārstāv Jāņa Ābeles spēlfilma “Jelgava '94” un Annas Vidulejas simtgades programmas filma “Homo Novus”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti