Dokumentālo īsfilmu konkursu «Latvijas kods» turpinās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dokumentālo īsfilmu konkurss „Latvijas kods", ko rīko Latvijas Televīzija (LTV) sadarbībā ar Nacionālo Kino centru un ar Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansiālu atbalstu, pēc pagājušā gada veiksmīgā starta arī šogad sniegs iespēju Latvijas sabiedrībai iepazīties ar pieciem jauniem un oriģināliem kino darbiem — Latvijas portretiem.

Jaunā konkursa izsludināšana notiks jau tuvākā mēneša laikā. Arī šogad projekts „Latvijas kods. Latvija 96. Latvija šodien" notiks, pateicoties VKKF piešķirtajam atbalstam.

„LTV ar gandarījumu informē, ka arī šogad televīzijas skatītājiem būs iespēja vērtēt dokumentālo īsfilmu konkursa „Latvijas kods" jaunāko sniegumu, bet dokumentālistiem tā atkal būs jauna izdevība realizēt savas radošās ieceres īsā, kodolīgā formātā — 26 minūšu dokumentālā filmā. Ļoti ceru, ka atsaucība būs vismaz tikpat liela kā pagājušajā gadā, kad saņēmām 21 filmas idejas pieteikumu," komentē LTV Filmu iepirkšanas nodaļas vadītāja Anna Rozenvalde, piebilstot, ka ir svarīgi, lai tie būtu plašu auditoriju uzrunājoši stāsti par mūsdienu Latviju — cilvēkiem, vidi, notikumiem; filmas, kurām būtu potenciāls arī ilgtermiņā saglabāt savu nozīmību —­ gan vēstījuma, gan mākslinieciskā izpildījuma aspektā.

„Projekts „Latvijas kods" ir lielisks pozitīvais paraugs jēdzienam „nacionālais pasūtījums" — pierādījums, ka labas filmas par Latviju iespējams uzņemt arī bez politiskas angažētības un neobjektīva komplimentārisma, turklāt saglabājot režisoru rokrakstu daudzveidību šķietami vienotā tematiskajā rāmī," uzsver žurnāla "Kino Raksti" galvenā redaktore Kristīne Matīsa.

„Projekta „Latvijas kods" iecere ir laba, un tas ir jāturpina. Neatkarīgi no atsevišķu filmu sasniegtā mākslinieciskā līmeņa, projekts kopumā dod papildu iespēju strādāt. Neesmu pārliecināts, ka uzstādījums aicināt piedalīties tikai jaunos vai ierobežojums ar kādu konkrētu tēmu būs auglīgāks. Latvijas mūsdienu problemātika ir pietiekami konkrēta orientācija. Pirmā konkursa rezultāti rāda, ka tā iespējams gūt negaidītus tematiskos salikumus. Atbilstoši orientējot, skatītāju var pieradināt — gaidīt nākamruden jaunu kino „bliezienu". Iepriekš neparedzamu, tāpēc jo saistošāku," komentē kinozinātnieks Agris Redovičs.

Kā vēstīts, 2013.gada maijā LTV pirmo reizi atjaunotās republikas laikā izsludināja dokumentālo filmu konkursu "Latvijas kods. Latvijai 95. Latvijā šodien". Rezultātā, sagaidot valsts svētkus, notika konkursa uzvarētāju - režisoru Zigurda Vidiņa, Daiņa Kļavas, Ivara Zviedra un Ineses Kļavas, Mārtiņa Grauda, Dāvja Kaņepes jauno dokumentālo īsfilmu pirmizrādes LTV ēterā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti