Dokumentālo filmu «Savējie sapratīs» plāno pabeigt šogad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Studija „Screen Vision” plāno pabeigt pilnmetrāžas dokumentālo filmu "Savējie sapratīs" šogad.

Latviešu rokmūzikas vēsturei veltītās pilnmetrāžas filmas pirmizrāde paredzēta jau septembrī. „Screen Vision” plāno izdot arī filmas DVD un sagatavoto materiālu izplatīt gan Latvijā, gan ārpus tās, taču projekta pabeigšanai ir nepieciešams 20 tūkstošus latu liels finansiāls atbalsts.

Dokumentālajā filmā stāstīts par latviešu rokmūzikas vēsturi no tās pirmsākumiem sešdesmitajos gados līdz pat valstiskās neatkarības atgūšanai deviņdesmito gadu sākumā. Filmas varoņi – Latvijas rokmūziķi, kas, spītējot cenzūrai un aizliegumiem, atļāvās publiski paust mūsu alkas pēc brīvības un neatkarības. Intervijas ar varoņiem papildina tā laika arhīvu materiāli un fotogrāfijas, kā arī ar dokumentālu notikumu restaurācijas. Filmas operatori – Uldis Jancis, Valdis Celmiņš un Kristians Luhaers. Režisors – Igors Linga.'

„Tā paaudze, kas uzaugusi jau pēc Latvijas neatkarības, atgūšanas vairs nesaprot, kādēļ kādreiz mūzikas koncertos nedrīkstēja celties kājās, dziedāt līdzi, svilpt un citādi skaļi izrādīt savas emocijas. Dziesmu tekstiem varēja izmantot tikai to dzejnieku sacerējumus, kurus valdošā vara bija akceptējusi, kā ideoloģiski pareizus. Neskatoties uz to mūziķi rada iespēju caur sist cenzūras sienu un paust savas domas, kas bieži vien bija iekodētas zemtekstos. Rokmūziķi bija spuraini, grūti savaldāmi un varai neērti. Viņu mūzikas iespaidā radās tas, ko mēs šodien uzskatam pašu par sevi saprotamu un neatņemamu – izpausmes un vārda brīvība,” stāsta filmas režisors Igors Linga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti