«Dokumentālistam» galvenā balva Jaunkaledonijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ineses Kļavas un Ivara Zviedra filma "Dokumentālists" ieguvusi galveno balvu kinofestivālā Jaunkaledonijā un iekļauta Francijas TV kanāla ARTE programmā.

„Apsveicu! Vinnējām! Raksti relīzi: „Dokumentālists" uzvar Jaunkaledonijas filmu festivālā," – tādu ziņu sestdien, 26. oktobrī, režisore Inese Kļava saņēma no sava kolēģa Ivara Zviedra, kurš tobrīd atradās Jaunkaledonijā – Francijai piederošā salā Klusajā okeānā 1200 km no Austrālijas krastiem un 1700 km no Jaunzēlandes. Tur 18.-26. oktobrī norisinājās starptautisks dokumentālo filmu festivāls, kura konkursa programmai bija izvēlētas 16 filmas no aptuveni 2500 iesniegtajām.

Uz galveno balvu līdztekus Latvijas "Dokumentālistam" pretendēja darbi no kino lielvalstīm Vācijas, Anglijas, Dānijas, Itālijas, Krievijas un citām valstīm, daudzas no šīm filmām apbalvotas citos ievērojamos pasaules festivālos. Piemēram, konkursa programmā startēja arī nesen Rīgā, Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma atklāšanā demonstrētais Džošua Openheimera meistardarbs "The Act of Killing". Taču žūrijas balsojums par "Dokumentālistu" bija vienbalsīgs, un noslēguma ceremonijā Ivars Zviedris no skatuves teica runu franču valodā, ieskatoties špikera lapiņā, kur ar latviešu burtiem bija uzrakstījis franču vārdu izrunu. Savukārt festivāla laikā režisors veselas četras reizes pēc "Dokumentālista" seansiem tikās ar savas filmas skatītājiem un atbildēja uz viņu jautājumiem.

Otrs pēdējā laika būtiskākais filmas "Dokumentālists" sasniegums ir izplatītāju noslēgtā vienošanās ar Eiropas kinodzīvē nozīmīgo Francijas TV kanālu ARTE. Decembrī Latvijas filma tiks izrādīta prestižajā dokumentālā kino slejā "La lucarne".

"Dokumentālista" festivālu dzīve turpinās. Jau nedēļas nogalē režisore Inese Kļava dodas uz Kanāriju salām, lai piedalītos festivālā "MiradasDoc" Tenerifē, kur filma arī iekļauta vienā no oficiālajām programmām.

Ap Ziemassvētkiem plānots izdot filmas DVD ar krievu un angļu subtitriem, bonusā – filmā neiekļautas epizodes un sabiedrībā pazīstamu kultūras personību viedokļi par filmu un jautājumiem, ko tā uzdod.

"Dokumentālista" veidošanā sadarbojušās divas filmu studijas – "VFS Films" un Anša Epnera studija AVE. Filmas autori ir režisori Ivars Zviedris un Inese Kļava, dramaturģe Inga Ābele, producente Aija Bērziņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti