Kultūras ziņas

Simts gadi pirms valsts dibināšanas

Kultūras ziņas

Jūrmalā būs randiņš ar Laimu

Tapusi filma par Zigfrīdu Annu Meierovicu

Dokumentālās filmas «Zigfrīds Anna Meierovics» Latvijas pirmizrāde notiks Tukumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas pirmizrādi 26.maijā Tukumā piedzīvos režisora Tālivalža Margēviča filma “Zigfrīds Anna Meierovics”, kas vēsta par pirmā Latvijas ārlietu ministra un otrā Latvijas Republikas Ministru prezidenta dzīvi un darbu.

Pirmizrādi ar savu klātbūtni pagodinās filmas režisors Tālivaldis Margēvičs. Pirms filmas seansa klātesošajiem sarunā ar režisoru būs iespēja uzzināt par tās tapšanas gaitu un rast atbildes uz citiem interesējušiem jautājumiem filmas un Zigfrīda Annas Meierovica personības kontekstā. Pasākums ir bez maksas, un tajā aicināts piedalīties ikviens interesents, informēja mārketinga un komunikācijas aģentūras “Esplanāde” pārstāve Dagmāra Rusmane.

Simboliski, ka tieši Tukums izvēlēts par filmas Latvijas pirmizrādes vietu, jo jau rudenī Tukuma vecpilsētā tiks atklāts Zigfrīda Annas Meierovica piemineklis.

Ar šo ierosmi Tukuma novada vadība apliecina lepnumu par viena no Latvijas valsts dibinātājiem saistību ar šo pilsētu un novadu. Lai arī ideja veidot izcilajam valstsvīram veltītu pieminekli pirmoreiz radās jau uzreiz pēc viņa traģiskās bojāejas 1925.gadā, tikai šogad, sagaidot valsts simtgadi, šī iecere tiešām īstenosies.

Filma “Zigfrīds Anna Meierovics” tapusi Valsts kultūrkapitāla fonda Simtgades programmas ietvaros. Filmas režisors Tālivaldis Margēvičs (scenārija autors filmām “Sieviete, kura gaida”, “Šķērsiela”) pie ieceres par Zigfrīda Annas Meierovica kinoportretu strādājis vairāk nekā 20 gadu.

Šī filma, vēstot par dižā politiķa darbu, reizē stāsta arī par nozīmīgiem notikumiem, kas ļāvuši dibināt un nosargāt Latvijas valsti. Lai filma par Zigfrīdu Annu Meierovicu būtu interesanta ne tikai vēstures entuziastiem, bet arī plašam skatītāju lokam kinozālēs visā Latvijā, tā apvieno inscenētas epizodes ar vēsturisko liecību montāžu. Filmas inscenējumos galvenās lomas atveido aktieri Andris Gindra (Zigfrīds Anna Meierovics), Agnese Cīrule (Kristīne Bakmane), kā arī Ģirts Liuziniks (pulkvedis Pēteris Radziņš), Toms Veličko (Ādolfs Klīve), Leonarda Ķestere un citi.

Filmas radošo komandu veido operators Aleksandrs Grebņevs, montāžas režisori Gunta Ikere un Oļegs Aleksejevs, komponists Mārtiņš Brauns, māksliniece Renāte Bāliņa un citi. Filma tapusi studijā “Deep Sea Studios LV”.

Pasākuma sākums 13.00 Tukuma novada domes Konferenču zālē.

Filma tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijai-100” atbalstu. To atbalstījusi arī studentu korporācija “Talavija”, Latviešu Fonds, viesnīca “Radi un draugi”, Amerikas Latviešu apvienības kultūras fonds un individuālie ziedotāji kopfinansēšanas vietnē “Projektu banka”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti