Kultūras ziņas

Sākas Viskaļu Laikmetīgās mākslas festivāls

Kultūras ziņas

Nacionālajā teātrī ienāk virtuālā realitāte

"Gorbačovs. Paradīze" piedzīvo pirmizrādi

Dokumentālā filma «Gorbačovs. Paradīze» piedzīvo pirmizrādi Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kinoteātrī “Splendid Palace” nacionālo pirmizrādi piedzīvojusi Latvijā dzīvojošā krievu režisora Vitālija Manska dokumentālā filma “Gorbačovs. Paradīze”. Tas ir ir Latvijas, Čehijas un televīzijas kanāla “Arte” kopražojums, kas jau izrādīts un atzinīgi novērtēts vairākos starptautiskos festivālos. Šonedēļ filma arī iekļuva Eiropas Kinoakadēmijas labāko dokumentālo filmu sarakstā.

Režisors Vitālijs Manskis uzņēmis vairāk nekā 30 filmu, kurās pēta sociālpolitiskos procesus, varas un sabiedrības attiecības. Jaunākā filma “Gorbačovs. Paradīze” stāsta par vīru, kurš mainīja pasauli. Mihails Gorbačovs bija “glastnostj” un “perestroikas”, “atklātības” un “pārbūves”, arhitekts. Padomju impērija sabruka viņa vadībā, un paša tauta viņu par to nosodīja.

Filma ir par viena cilvēka centieniem dot visiem brīvību. Vieni šo brīvību pieņēma, citi no tās atteicās.

Vitālijs Manskis skaidro: “Es vēlējos pietuvoties Gorbačova iekšējiem pārdzīvojumiem un konfliktiem, atklāt to vientulības izjūtu, kāda ir varonim, atrodoties vienam pašam pūlī, kas nenovērtē viņa devumu. Šķiet, man tas izdevās.”

Nesot pagātnes nastu, vientuļais vīrs dzīvo kādā tukšā namā netālu no Maskavas. Gorbačovs atļauj režisoram sekot savai veselības problēmu skartajai ikdienai. Filmas reālistiski sadzīviskais slānis mjiedarbojas ar poētisko un analītisko. Filmas mugurkaulu veido Manska saruna ar Gorbačovu, kurā varonis nebūt neatbild uz visiem viņam uzdotajiem jautājumiem.

“Dažkārt neatbildēts jautājums ir svarīgāks par atbildi vai arī izvairīšanās no atbildes vai nepatiesas atbildes.

Man ir pamats domāt, ka mūsu sarunas ar Gorbačovu bija patiesas, un filmas skatītāji saņem iespēju nokļūt viņa brīvībā, mīlestībā, bailēs, vilšanās sajūtā un arī ticībā nākotnei," pauž režisors.

Paralēli filmas uzņemšanai Maskavas Nāciju teātrī režisors Alvis Hermanis iestudēja izrādi “Gorbačovs”, filmā iekļauta Gorbačova tikšanās ar izrādes veidotājiem. Divi režisori vienlaicīgi dokumentēja Gorbačova dzīvi, meklējot jūtīgākos punktus tā cilvēka liktenī, kura rīcība, gribot vai negribot, ietekmēja arī Latvijas likteni.

Filma ir jau pasaules apritē, tikai ne Āfrikā un Krievijā. No šodienas arī kinoteātros visā Latvijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti