Kultūras rondo

Laimas izrāžu kalendārs: Kultūras rondo jaunāko teātra izrāžu apskats

Kultūras rondo

Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata. Kaspara Aleksandra Irbes dzīves pieraksti

Festivāla Riga IFF rīkotāji aicina piemērot ilgāku pārrejas laiku izziņotām norisēm

Diži autori, festivālu spīdekļi un pašmāju filmas – tuvojas Rīgas Starptautiskais kino festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Impulsīvi momenti, ieskatoties festivāla seansu plānā, pazīstamas kinozvaigznes vai ierasto tematisko sadaļu izpēte – par programmām stāsta un filmu ieteikumus piedāvā Rīgas Starptautiskā kino festivāla veidotājas. 

Rīgas Starptautiskais kino festivāls notiks – Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” apstiprina festivāla vadītāja Liene Treimane: “Ierobežojumi, kas ir tikko stājušies spēkā, neizslēdz festivāla norisi ne klātienē, ne tiešsaistē – mēs abējādi turpināsim notikt. Vienīgi tas, kā precīzi tas notiks, pie tām mēs šobrīd ļoti aktīvi strādājam. [..] Patlaban izskatās, ka mums būs jāierobežo festivāla klātienes seansi vismaz uz pusi, turklāt ir noteikts arī laika ierobežojums festivāla (kultūras pasākuma) norisei, kas mūsu gadījumā, protams, nozīmē lielus zaudējumus festivāla budžetā.” Kino notikuma organizatori gaida atbildi uz atklāto vēstuli, kurā valsts amatpersonas aicina par pārejas posmu noteikt divas nedēļas tiem pasākumiem, kuri jau ir izsludināti un kuru biļetes jau ir pārdošanā. 

Kinofestivāla norise, kuru jaunie ierobežojumi neietekmēs nekādā veidā, ir ģimenes filmu programma  “Kids’ Reel”. Turpina programmas kuratore Kristīne Simsone: 

“Festivāla bērnu filmu programma notiks tikai un vienīgi tiešsaistē. 

Tas ir saistīts ar to, ka mēs jau laikus bijām pieņēmuši lēmumu par norisi “zaļajā režīmā”. Tā kā lielākā daļa mūsu skatītāju ir zem 12 gadu vecumu (kuri vēl nevar būt vakcinēti un, cerams, neslimos), viņiem nav sertifikātu. Līdz ar to mēs filmas rādām tiešsaistē, kas noteikti arī ir ļoti liels bonuss, jo filmas ir skatāmas visā Latvijā. Manuprāt, vecākiem ar bērniem arī varētu būt kārdinoša opcija skatīties visu no mājām, jo ļoti labi ir zināms, cik daudz laika var paņemt “iztaisīšanās” no mājas, lai nāktu uz kino, piemēram.”

Sniedzot ieskatu ģimenes filmu programmā, kuratore visupirms uzsver jaunumus – pirmkārt, būs iespēja redzēt par divām filmām vairāk kā citus gadus, otrkārt, būs īpašs konkurss: “Mēs esam izveidojuši brīnišķīgu sadarbību ar Latvijas Televīziju. 

Šogad tā filma, kuru par uzvarētāju lems bērnu žūrija, vēlāk tiks izrādīta Latvijas Televīzijā, proti, tā nonāks pie visiem bērniem.”

Nemainīgi pie jaunākajiem kinofestivāla skatītājiem tiks piedāvātas filmas no Eiropas, kuras vēstī par viņiem aktuāliem notikumiem, procesiem refleksijām. “Es gribu cerēt, ka šīs filmas var kalpot kā emocionālais atbalsts ģimenēm un bērniem šajā, mums visiem ļoti grūtajā laikā,” bilst Simsone. Starp citu, viņa veido arī paplašinātās realitātes forumu (industrijai veltīta festivāla sadaļa), ar mērķi sniegt ieskatu jaunā medija izmantošanas iespējās. 

Lūgta sniegt kādus orientierus plašajā kinodarbu piedāvājumā, festivāla radošā direktore Sonora Broka teic: “Visbiežāk uzvar tieši impulsīvie momenti. Šādiem impulsiem lieliski noder seansu plāns, jo tur ir kaut vai viens attēls pie katras filmas. Mūsu mājaslapā katrai filmai ir pieejams rullītis, ko noskatīties un, manuprāt, šis rullītis jau iedod labu pamatiņu tai izjūtai vai nu tā ir mana filma vai nav.”

Protams, par orientieri izvēļu veikšanā noder pati festivāla struktūra, ko veido desmit tematiskās sadaļas jeb programmas. Divas populārākās – “Festival Selection” un “Nordic Highlights”.

““Ziemeļu gaismās” Ziemeļvalstīs tapis kino, kurš, mūsuprāt, ļoti labi atbalsojas arī mūsu mentalitātē, pasaules izpratnē. Tad jau minētais “Festival Selection”, kur tiešam zvaigžņu zvaigznes, pazīstami autori, aktieri, apbalvotas filmas. Ja ir vēlme turēt roku uz pulsa, kas notiek lielo kinofestivālu pasaulē, tad šī ir īstā programma. Līdztekus, protams, pilnmetrāžas filmu konkurss, kurš ir tāds labs spogulis kino novitātēs valstīs ap Baltijas jūru un Ziemeļvalstīs. Retrospektīva, kas sasaucas ar mūsu atklāšanas filmu “Es piedzimu Rosellīni”,  šogad ir veltīta Roberto Rosellīni klanam,” komentē Broka. Festivālā arī citas filmas, kurās tverti tik zināmu kino personību vārdi kā Lukīno Viskonti, Federiko Fellīni. 

Arī šogad neiztrūks jaunāko vācu filmu izlase, ko atklās pēc Ērika Kestnera romāna motīviem veidots ekrāndarbs “Fabians jeb gājiens pie suņiem”.

Festivālā radošā direktore no šīs programmas izceļ arī kino teiksmu “Ko mēs redzam, skatoties debesīs?”. Savukārt filmā “Cilvēciskie faktori” latviešu skatītājiem labi zināmā aktrise Sabīne Timoteo.  

Sadaļā “Home Made Premieres” piecu pašmāju vai Latvijas kopražojumu pirmizrāžu klāsts – “Uguns aplis”, “Baņuta”, “Viss reizē zied”, “Mežs: Лес” un “Suflieris”.  

Jāatgādina, ka jau pagājušajā gadā festivāls uzsāka kino izrādīšanu uz lielajiem ekrāniem ārpus galvaspilsētas. Šogad vairākas filmas būs skatāmas arī Madonas kinoteātrī “Vidzeme”. “Protams, visi Latvijas iedzīvotāji, jebkurā vietā Latvijā, kur vien ir pieejams internets, var skatīties programmu tiešsaistē, bet 

mēs ļoti gribējām arī festivāla klātienes sajūtu aizvest tālāk par Rīgu. 

Domāju, ka mēs to turpināsim darīt arī turpmākajos gados,” pauž Treimane.

Gandrīz visas filmas ir tulkotas latviešu valodā, tomēr nelielai daļai tiešsaistes filmu subtitri būs tikai angļu valodā. Rīgas Starptautiskā kino festivāla vadītāja vērš uzmanību, ka informācija par valodām atrodama gan programmiņās, gan mājaslapā (pie katras filmas). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti