Kultūras ziņas

Izstāde, kurā smelties laimi

Kultūras ziņas

Vai koncertzāles "Rīga" likteni izlems tiesa?

Kultūras vide Kuldīgā attīstās

Dizaina filmu festivāls - vēl viens Kuldīgas kā kultūras pilsētas apliecinājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vairākus gadus, piemēram, Cēsis, Rēzekne un Kuldīga arvien biežāk kļūst par starptautisku mākslas notikumu epicentriem. Nupat Kuldīgā aizvadīts Dizaina filmu festivāls, bet pirmdien startē Starptautiskā Fotogrāfijas vasaras skola.

Jau trešo gadu tieši Kuldīga ir vieta Latvijā, kur notiek Dizaina filmu festivāls. Šai reizē programmā bija iekļautas sešas pasaulē atzītas pilnmetrāžas dokumentālās filmas, kas veltītas mākslas nozarēm. Festivāla ideja aizgūta no Singapūras, kur tāds notiek jau piekto gadu, tāpēc Latvijas programmai filmas tiek izvēlētas no Singapūras Dizaina filmu festivāla veidotā saraksta. Līdzīga festivāla nav citās Ziemeļeiropas valstīs.

"Noteikti saskatu šī festivāla dzīvotspēju un turpinājumu. Filmu mazajā nišā piedāvājums ir neliels," saka Dizaina filmu festivāla rīkotājs Māris Prombergs.

Kuldīga nav nejauši izvēlēta šim festivālam. Šobrīd Kuldīgas Mākslinieku rezidence aktīvi strādā, lai 2018.gadā te atklātu inovatīvu 3D modelēšanas centru radošo ideju īstenošanai, sākot no glezniecības līdz dizainam un arhitektūrai. "Mūsu mērķis ir izveidot Kuldīgā kvalitatīvu augstākās izglītības instanci, kur varētu mācīties studenti no visurienes," norādīja Kuldīgas Mākslinieku rezidences pārstāvis Mārtiņš Dambergs.

Kultūras resurss ir svarīgs novada attīstībā – tā atzinusi Kuldīgas novada pašvaldība, tāpat domāts, kā dabas un laika veidoto kultūrvēsturisko vidi izmantotu attīstībā.

"Pateicoties dažādām iespējām no Eiropas Savienibas fondiem piesaistīt finansējumu, nozīmīga nauda ieguldīta kultūras infrastruktūras attīstībā," norāda Kuldīgas novada pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Dace Reinkopa.

Tā tapis gan Mākslas nams un mākslinieku rezidences galerija, gan Pilsētas dārzs ar brīvdabas kino, atjaunota muzeja ēka vēsturiskajā Bangerta villā, restaurācijas centrs un daudzas citas vietas, kurās rīkotie pasākumi piesaista  interesentus ne tikai no Latvijas. "Man liekas, ka pilsēta apzināti sevi veido kā mākslas un kultūras tūrisma destināciju nu strādā apzināti un to var just," atzīst biedrības "ISSP" vadītāja Jūlija Berkoviča.

Tā arī šī nedēļa Kuldīgā nav bez pasākumiem. Visu nedēļu te notiek Starptautiskā Fotogrāfijas vasaras skola ar iespēju ikvienam interesentam piedalīties pasaulē atzītu fotogrāfu meistarklasēs, savukārt nedēļas nogalē Kuldīgā gaida ikvienu mūzikas cienītāju uz festivālu "Live Fest".

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti