Kultūras rondo

Roterdamas kinofestivālā Dāvja Sīmaņa filmas "Gads pirms kara" pirmizrāde

Kultūras rondo

Lielās mūzikas balvas Mūža balvas ieguvējs - komponists Imants Kalniņš

Dīvāna kinozāle: Filmas iesaka režisori Reinis Kalnaellis un Dzintra Geka

Dīvāna kinozāle: Filmas iesaka režisori Reinis Kalnaellis un Dzintra Geka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” ar saviem pandēmijas laika kino atklājumiem dalās animācijas režisors Reinis Kalnaellis un dokumentālo filmu režisore Dzintra Geka. Abi režisori turpina strādāt pie saviem aktuālajiem filmu projektiem.

Reiņa Kalnaeļļa ieteikumi

Režisors Reinis Kalnaellis šobrīd turpina darbu pie jau četrus gadus topošās pilnmetrāžas animācijas filmas “Telmas ideālā dzimenīte”, kura tiek veidota kopā ar Luksemburgas kolēģiem. Stāsts būs par pingvīnu meiteni Telmu, kura nevar vien sagaidīt savas pingvīnu pilngadības, proti – piekto dzimšanas dienu.

Runājot par pēdējā laika kino pieredzi, kā pirmo iespaidu Reinis Kalnaellis piemin Jura Podnieka veidoto dokumentālo filmu ciklu “Mēs”, kuru nesen varējām vērot Latvijas Televīzijas ēterā un dažas no sērijām vēl arvien varam skatīties vietnē Replay.lv.

Kā otru ievērības cienīgu filmu Kalnaellis piemin dokumentālo stāstu ""Estonia" – atradums, kas mainīs visu". Tajā Zviedrijā dzimušais un Norvēģijā dzīvojošais žurnālists Hendriks Evertsons, pārkāpjot Zviedrijas likumus, devās pētīt jūras dzelmē gulošo kuģa vraku un veica jaunus atklājumus par šo traģisko notikumu Baltijas jūrā. Filma skatāma vietnē Go3.lv.

Visbeidzot, trešā Reiņa Kalnaeļļa ieteiktā dokumentālā filma “Kurmis” ir stāsts par kādu dāņu pavāru, kurš pēc atvaļināšanās no profesijas nolemj iesaistīties savādā un ļoti riskantā afērā – iefiltrēties Ziemeļkorejas varas elitē un iegūt tās uzticību, lai pēc tam par uzzināto varētu pavēstīt pārējai pasaulei. To varēs noskatīties arī Latvijas Televīzijas ēterā 23. februārī.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

The Mole: Undercover in North Korea / Trailer 2020 from ArtOfficial Agency CPH on Vimeo.

Dzintras Gekas ieteikumi

Režisorei Dzintrai Gekai šobrīd aktuāli ir divi kino projekti. Pirmais – triptiha trešā daļa, kura stāstīs par cilvēkiem, kuri dzimuši 50. gados. Tā būtu noslēdzošā sērija ciklā “Sibīrijas bērni”, “Trimdas bērni” un “Pēckara bērni”. Otra filma, kura tiek gatavota Latvijas Televīzijai, vēstīs par 1949. gada 25. marta masu deportācijām Latvijā un šajā datumā arī tiks demonstrēta.

Runājot par savu dīvāna kinozāles pieredzi, Geka vispirms piemin platformā “Netflix” apgūto piedāvājumu – seriālu “Karalienes gambīts”.

Pēdējā laikā režisore kopā ar dzīvesbiedru īpaši pievēršas filmām, seriāliem, kas atklāj padomju laika pieredzes pagājušā gadsimta 80. gados. Par šo laiku arī kompānijas HBO veidotais seriāls “The Sleepers”, kuru ar nosaukumu “Aizsegā” var vērot platformā “Shortcut”. Tas ir stāsts par 1989. gadu Čehoslovākijā, Samta revolūcijas kulminācijā. Marija un viņas vīrs Viktors pēc trimdas gadiem atgriežas mājās. Pēc piedzīvotās autoavārijas Marija pamostas no komas, taču viņas vīrs ir nozudis bez pēdām.

Dzintra Geka piemin vēl kādu spēcīgu kinodarbu, kuram tapt palīdzējusi “Vides filmu studija” un kurš arīdzan skatāms platformā “Shortcut” – Lietuvas, Latvijas un Francijas kopražojums “Lēciens”. Filma vēsta par gadījumu Aukstā kara laikā, kad kāds lietuviešu zvejnieks no padomju kuģa pārlēca uz amerikāņu kuģi. Pavadījis tikai dažas stundas nosacītā brīvībā, viņš nokļuva atpakaļ aiz dzelzs priekškara. Bet tieši šajā brīdī iesākas interesantākā stāsta daļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti