Kultūras rondo

Ārvalstu filmu uzņemšana Latvijā: profesionāļu iesaiste un investīciju piesaiste

Kultūras rondo

Attīstīs un pilnveidos Paula Jaunzema skulptūru parku Vakarbuļļos

Dīvāna kinozāle: Filmas iesaka podkāsta “Mans draugs - Kinocilvēks” autore Agnese Lipska

Dīvāna kinozāle: Filmas iesaka raidieraksta «Mans draugs – kino cilvēks» autore Agnese Lipska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nāve kā tēls un ideja kinematogrāfā ir bijusi un vēl arvien ir viens no būtiskākajiem ekrāna stāsta veidotājiem, sākot ar Ingmara Bergmana filmu "Septītais zīmogs", turpinot ar Lukīno Viskonti "Nāvi Venēcijā" un noslēdzot ar Kirstenas Džonsones dokumentālo filmu "Diks Džonsons ir miris". Gan par pēdējo pieminēto darbu, gan ar diviem citiem saistošiem kino ieteikumiem Latvijas Radio raidījuma “Kultūras rondo” dalās raidieraksta "Mans draugs – kino cilvēks" autore Agnese Lipska.

Latvijas Kultūras akadēmijas Audiovizuālās kultūras un teorijas apakšnozares absolvente Agnese Lipska šobrīd dzīvo Berlīnē un piedalās raidieraksta "Mans draugs – kino cilvēks" veidošanā. Viņa arī kūrē kinoteātra “Kino Bize” klasikas programmu, un drīzumā tajā būs iespēja noskatīties režisores Nellijas Kaplānes izcilo, 1969. gadā uzņemto filmu “Pirāta līgava” (“La fiancée du pirate”).

Tā kā jauni radošie piedāvājumi seko cits citam, Lipska pamazām iezīmē atgriešanās plānus Rīgā, bet tikām viņas pirmais ieteikums “Dīvāna kinozālē” – filma "Dziesmas, ko man iemācīja brāļi" (“Songs My Brothers Taught Me”). Tā ir oskarotās režisores Hlojas Žao debija pilnmetrāžā, kas šobrīd skatāma platformā “MUBI”.

“Tas ir skaudrs, reālismā balstīts portrets ar teju dokumentālu kvalitāti, jo ir izmantoti neprofesionāli aktieri un viņu biogrāfijas. Bet tajā pašā laikā tas ir gleznots ar pasteļu toņiem. Filmas ainavu, piemēram, veido tādas bezgalīgas prērijas.

Ir sajūta, ka jau šajā darbā Žao parāda, ka viņas lieliskākais režijas instruments ir milzīga empātija un maigums pret saviem varoņiem,” vērtē Lipska. 

Kā nākamo Agnese Lipska iesaka platformas “MUBI” jauno autoru sadaļā atrodamo spāņu režisora Luisa Patiņjo ekrāna darbu “Red Moon Tide”: “Skatīšanās laikā ir pilnīgi jāiegulda sava neizkaisīta uzmanība, ja skatītājs vēlas kaut ko no filmas gūt pretī. Tas ir kontemplatīvs, lēns, meditatīvs kino ar brīnumskaistām un dažreiz skumīgām ainavām.”

Noslēgumā – Lipskas ieteikums no platformā “Netflix” redzamajiem kino darbiem, proti, Kirstenas Džonsones filma “Diks Džonsons ir miris” (“Dick Johnson Is Dead”). 

“Nosaukums “Diks Džonsons ir miris” gan ir meli, jo Diks Džonsons filmā patiesībā ir ļoti dzīvs, tikai mazliet sasirdzis. Pēc meitas iniciatīvas abi nododas ļoti jocīgai terapijai – viņi komiskos veidos kinokadrā izspēlē Dika nāvi. Melnā komēdija viņiem ģimenē laikam ir veids, kā pārdzīvot dažādus satricinājumus. Tā nu filmā mijas inscenētie kadri ar abu ikdienu un tas viss kopā ir ļoti sirsnīgi, smieklīgi un aizkustinoši. Tāds ļoti “netfliksīgs” saturs, bet tādā gadījumā, tas ir labākais no “Netflix”, manuprāt.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti