Kultūras rondo

Monogrāfijā par Niklāvu Strunki apkopots plašais mākslinieka mantojums

Kultūras rondo

Ojārs Rubenis: Tādā vai citādā formā, bet "Spēlmaņu nakts" būs

Dīvāna kinozāle: Filmas izvēlas režisors un operators Andrejs Verhoustinskis

Dīvāna kinozāle: Filmas iesaka operators un režisors Andrejs Verhoustinskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jaunākā “Dīvāna kinozāles” filmu izlase aicina aizdomāties par cilvēka dzīves laicīgumu, un tā ir kino veidotāja Andreja Verhoustinska izvēle. 

Režisors, operators un Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas docents Andrejs Verhoustinskis šobrīd ir noslēguma stadijā pilnmetrāžas dokumentālajai filmai par gleznotāju Birutu Delli un viņas audzēkņiem neformālajā mākslas studijā “Zemūdene”. Filmēšanas posms prasījis divus gadus, un savu diktātu radošajā procesā likumsakarīgi devusi Covid-19 pandēmija, tāpat arī darbs ar studentiem Nacionālajā filmu skolā.

Paralēli minētajam projektam noris darbs pie īsmetrāžas dokumentalās filmas, kuras centrā būs Salaspils memoriāls un tā apmeklētāji. Visbeidzot, Verhoustinskis ir operators Anda Miziša topošajai filmai par Konstantīnu Raudivi, un arī šī dokumentālā iecere vēl prasīs savu darba ieguldījumu. Taču nu – pie kino ieteikumiem.

Kā pirmo Andrejs Verhoustinskis Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” iesaka noskatīties gan Eiropas, gan ASV Kinoakadēmijas balvas saņēmušo dāņu pazīstamākā režisora Tomasa Vinterberga traģikomēdiju “Another Round” / “Vēl pa mēriņam”. Tā stāsta par četriem pusmūža draugiem, kuri nolemj padarīt savu dzīvi krāšņāku ar alkohola palīdzību – sākot jau no paša rīta. Verhoustinskis piebilst, ka salīdzinājumā ar citām Vinterberga filmām, šī tomēr ir vairāk dzīvi apliecinoša, lai arī dramatiski notikumi neiztrūkst.

Vēl Verhoustinskis izsaka apbrīnu par dāņu režisora spēju pašam tik traģiskā dzīves brīdī (filmēšanas laikā bojā gāja Vinterberga meita), radīt šādu kinodarbu.  

No aktierkino pārceļamies uz dokumentālo kino, proti, režisora Abāsa Kijārostamī 1990. gadā uzņemto filmu “Close-Up” / “Palielinājums”, kas stāsta par sinefilu Hoseinu Sabdžianu, kurš nolemj izlikties par irāņu kinorežisoru Mosenu Makmalbafu. Andrejs Verhoustinskis teic, ka tā ir filma par patiesību un izlikšanos, kurā režisors manipulē ne tikai ar reālajiem dokumentālās filmas varoņiem, bet arī ar filmēšanas tehniskajiem līdzekļiem.  

Kā trešo “Dīvāna kinozāles” ieteikumu Andrejs Verhoustinkis min arābu izcelsmes zviedru režisora Malika Benželū dokumentālo filmu – detektīvu “Searching for Sugar Man” / “Meklējot mūziķa likteni”, kas stāsta par Detroitas dziesminieka Siksto Rodrigeza mīklaino nozušanu no mūzikas skatuves pagājušā gadsimta 70. gadu nogalē un drīz vien nejaušības dēļ sekojošo viņa mūzikas nokļūšanu slavas virsotnē.

Visas Andreja Verhoustinska ieteiktās filmas iespējams noskatīties platformā "Amazon Prime Video".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti