Kultūras rondo

Laikmetīgas mākslas aina Latvijā, lūkojot Purvīša balvas 2021 finālistus

Kultūras rondo

"Purvīša balvas 2021" kandidāti Rasa un Raitis Šmiti

Dīvāna kinozāle: Filmas iesaka Gints Grūbe un Ilze Burkovska-Jakobsena

Dīvāna kinozāle: filmas iesaka Gints Grūbe un Ilze Burkovska-Jakobsena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 pandēmija ietekmē ne tikai kino ražošanas procesus, bet arī kino skatīšanās paradumus. Pastāvošie ierobežojumi liedz pulcēties kinoteātros, tamdēļ īpaši populāras kļuvušas dažādas straumēšanas platformas. To piedāvātais saturs ir patiesi apjomīgs. Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” izskan producenta Ginta Grūbes un režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas filmu ieteikumi.

Producenta Ginta Grūbes ieteikumi

Gintam Grūbem šis ir aktīvs darba periods – nupat noslēgusies filmēšana septiņu sēriju televīzijas seriālam “Emīlija. Latvijas preses karaliene” un nu rit jaunās Viestura Kairiša filmas “Janvāris” uzņemšana. Lūgts komentēt jaunās audiovizuālās kultūras principus, kurus lielā mērā šobrīd noformē tīmekļa straumēšanas platformas, producents uzsver daudzsēriju filmu attīstību Eiropā, pasaulē. Lielākoties šie darbi tiek veidoti kā nacionāli seriāli, ja vien tie nav angļu valodā. Veidojot seriālu “Emīlija. Latvijas preses karaliene”, radošā komanda iespaidojusies arī no ārzemēs radīta satura. Latvijas seriālu veidotājiem gan daudz vairāk jāspēj salāgot ieceres ar reālajām iespējām (budžetu).

Arī Gints Grūbe filmas pašlaik vēro straumēšanas platformās. Ja Grūbem jāsniedz ieteikumi par to, ko skatīties, kā pirmo viņš piedāvā dāņu režisora Tomasa Vintenberga filmu “Vēl pa mēriņam”, kas tika godalgota Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā ar labākās filmas, scenārija, režisora un aktiera balvu. Titullomā mūsu skatītājiem jau diezgan labi pazīstamais, robusti emocionālais aktieris Madss Mikelsens. Filmu iespējams noskatīties "Amazon Prime" straumēšanas vietnē. Traģikomiskā filma stāsta par četru draugu mēģinājumiem panākt spilgtākas un pilnasinīgākas dzīves pieredzi ar neliela reibuma palīdzību.

Vēl Grūbe iesaka vietnē “Netflix” skatāmo Martina Skorsēzes dokumentālo seriālu “Iztēlojies, ka tā ir pilsēta”, kas seko Manhetenas intelektuāles, publicistes un sabiedrības izklaidētājas Frenas Lībovicas uzskatiem un atmiņām gan par Ņujorku kā specifisku kultūrtelpu, gan par dažādiem sarežģījumiem, ar kuriem jāsastopas domājošam un meklējošam cilvēkam, kurš paša pieredzi salāgo ar savu priekšteču vai paraugu paveikto.

Kā pēdējo producents iesaka Deivida Finčera filmu "Manks". Titullomā izcils ir aktieris Gerijs Oldmens, tāpat jāpiemin skrupulozā filmēšanas tehnikas pieeja, kurā saskatāmas precīzas atsauces uz operatora Grega Tolanda savulaik revolucionāro rakursa maiņas metodi, kuras visuzskatāmākais piemērs ir tieši Orsona Velsa drāma “Pilsonis Keins”, kuras scenārija autors bija šīs, Ginta Grūbes ieteiktās “Netflix” filmas galvenais varonis Hermans Mankevics.

Režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas ieteikumi

Režisore Ilze Burkovska-Jakobsena šobrīd seko līdzi savas pēdējās, dokumentālās animācijas filmas “Mans mīļākais karš” starptautiskajām gaitām. Paredzēti seansi gan Spānijā, gan Francijā – atkarībā no tā, kā virzīsies pandēmijas līkne. Filmu var skatīta vietnē Vimeo.com.

Runājot par kino kā personīgu izklaidi, režisore piemin, ka šobrīd izmanto platformu Mubi.com, jo tajā var skatīties kino, kuru ne vienmēr piekrīt baudīt viņas bērni. Kopīgie vakari vairāk tiek aizvadīti, sekojot "Netflix" piedāvājumam, bet īpašāku kino pārdzīvojumu režisore gūst no jau pieminētā digitālā videoarhīva “Mubi”. Tur viņa vēroja Anjēzes Vardas filmu retrospektīvu, sākot ar brīnišķīgo "Kleo no 5 līdz 7".

Vēl Burkovska-Jakobsena šobrīd izzina leģendārā lietuviešu izcelsmes amerikāņu režisora Jona Meka daiļradi. Ar Jona Meka daiļradi iespējams iepazīties ne tikai kino platformā "Mubi", bet arī Lietuvas Jona Meka centra mājaslapā mekas.lt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti