Kultūras ziņas

Arī rakstnieks ir cilvēks

Kultūras ziņas

Pasniedz J. Baltvilka bērnu literatūras balvas

Atklāts "RojaL" filmu festivals

Dita Rietuma: «RojaL» sniedz kontekstuālu skatījumu par jauno režisoru darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau piekto vasaru Ziemeļkurzemes piekrastes zvejniekciems pārtop par kino galvaspilsētu - Rojas norādes zīmei tiek pie pievienots koši sarkans "L", bet kultūras centrā tiek izritināts zils paklājs, kas karaliski uz mākslas, mūzikas un kino festivālu "RojaL" aicina gan kino veidotājus, gan tā baudītājus.

Jūrai piestāv kino - tā apgalvo kinomīļi. Piekto gadu kino festivāls "RojaL" pulcē jaunos un jau pieredzējušos režisorus, kā arī kinofilmu interesentus, lai dažādās pilsētas vietās un jūras krastā dažādām gaumēm izrādītu savas filmas un brīvā nepiespiestā gaisotnē baudītu mākslu.

"Man liekas, ka šis ir ļoti simpātisks festivāls, kurā var iepazīties ar Baltijas valstu studentu un jauno režisoru īsfilmām. Savā veidā šis festivāls piedāvā kontekstuālu skatījumu uz to, ar ko sāk jaunie režisori, topošie režisori," vērtē kinokritiķe Dita Rietuma.

Festivāla laikā notiek jau skatītāju iecienītais jauno režisoru īsfilmu konkurss. Žūrijas sastāvā šogad būs divi pārstāvji no Latvijas - kinozinātniece, kritiķe Dita Rietuma, kinooperators Dāvis Sīmanis un kinomāklsinieks no Vācijas - Ulriks Bergfelders. Vērtēšana notiek žūrijai publiski analizējot filmu un tās nianses.

Kā atklāja Dita Rietuma, jaunajiem režisoriem ir vajadzīga arī drosme, jo ne vienmēr ir viegli uzklausīt kritiku: "Nekas netiek noslēpts, viss tiek pateikts skaļi. Tā ka - vērtēsim filmas atklāti un iejūtīgi."

"Man ir bijis tā, ka konkursā sēž režisors, sēž kritiķi un blakām sēž vietējais zvejnieks, un vēl beigās sāk diskutēt. Un tas zvejnieks vēl izskaidro, ka jūs neko no kino nejēdzat. Tas ir tas labums. Tas, ka mēs sarunājamies un ka mēs socializējamies," norāda "RojaL" kino prezidents Jurģis Krāsons.

Šogad festivālā "RojaL" piedalās jaunais režisors no Talsiem Rūdolfs Mings. Viņš festivālu apmeklē pāris gadus. Šogad viņš skatītājiem piedāvā savu režisēto filmu "Ļaunuma atpsulgs". Šobrīd Mings aktīvi raksta scenāriju jaunai filmai, ko tuvāko gadu laikā vēlas nodot arī "RojaL" skatītāju vērtējumam.

"Gribas jau katru reizi tā labāk un precīzāk to visu izdarīt. Man kā studentam tas uzliek pat tādu pienākumu - vēl labāk, cik vien labi es to varu. Tas paņem laiku - organizējot, rakstot scenāriju," saka Rūdolfs Mings.

''RojaL'' festivāla rīkotājo šajās dienās iesaka gan pieaugušajiem, gan vecākiem ar bērniem apmeklēt latviešu animācijas īsfilmas, kuras ikdienā nemaz tik bieži vairs nevar redzēt.

Kā vēstīts, festivāls "RojaL" noslēgsies sestdienas, 25.jūlija, vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti