Dienas notikumu apskats

Eiropas Komisija aicina uz dialogu Kataloniju un Madridi, lai atrisinātu politisko krīzi

Dienas notikumu apskats

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro ieradies vizītē Maskavā

Nosauktas "Lielā Kristapa" nominācijas

Dita Rietuma par «Lielā Kristapa» filmām: Līdz ideālam vēl ļoti tālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Savā 40.gadadienā “Lielais Kristaps” var būt lepns – pašmāju filmu skatītāju loks Latvijā pieaug, un augļus sācis nest arī ceļā uz valsts simtgadi palielinātais kino nozares budžets. Kā norāda Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, žanru daudzveidībā ir sperts solis uz priekšu, taču līdz ideālam vēl tāls ceļš.

Jau ziņots, ka 4.oktobrī nosauktas “Lielā Kristapa” nominācijas. Par labākās pašmāju spēlfilmas godu sacentīsies “Melānijas hronika”, “Pirmdzimtais” un “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, bet „Lielā Kristapa” balvu par mūža ieguldījumu filmu mākslā saņems Latvijas animācijas leģendārais tandēms – Roze Stiebra un Ansis Bērziņš.

““Vectēvam” jau ir apmēram 45 tūkstoši skatītāju,” Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma atsaucas uz pirmo simtgades programmas filmu – Vara Braslas “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, kas “Lielajam Kristapam” nominēta sešās kategorijās – par labāko spēlfilmu, režisoru un aktieriem. Arvien jaunus skatītājus pulcē arī Viestura Kairiša “Melānijas hronika” un Andreja Ēķa “Svingeri”. Ilgus gadus trūkusī žanru daudzveidība ir laba ziņa Latvijas kino, saka Rietuma:

„Nesaku, ka esam sasnieguši ideālu. Līdz tam vēl esam ļoti tālu, un lai sasniegtu šo ideālu, mums tomēr joprojām ir ļoti ierobežoti finanšu līdzekļi, bet tas pirmais solītis, ka varam piedāvāt gan jaunu bērnu filmu, gan vēsturisku filmu, gan literatūras ekranizāciju, gan melodrāmu – viss šis žanriskais spektrs, ko Latvijas skatītājs varēs ieraudzīt pilnākajā buķetē tieši nākamgad, kad paredzētas 13 Latvijas simtgades filmu programmas pirmizrādes (jo trīs jau būs bijušas šogad) – nu, tā ir samērā unikāla situācija,” skaidro Rietuma.

„Lielos Kristapus” pasniegs 23 kategorijās. Nomināciju skaita ziņā līderos ir Aika Karapetjana filma „Pirmdzimtais” un Viestura Kairiša „Melānijas hronika”, kas nominētas gan labākajai spēlfilmai, gan par režisora, aktieru un citu mākslinieku darbu.

Par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu sacentīsies Uģa Oltes un Mortena Travika “Atbrīvošanas diena”, Kristas Burānes “Pasaka par tukšo telpu” un Ilonas Brūveres “Ievainotais jātnieks”.

Jau tagad kļuvuši zināmi „Lielā Kristapa” mūža balvas ieguvēji – animācijas vecmeistari Roze Stiebra un Ansis Bērziņš, kurus raksturo Kinematogrāfistu savienības vadītāja Ieva Romanova.

„Tas ir tandēms, kas strādājis vairāk nekā 50 gadu garumā, sākot darbību Latvijas Televīzijā ar zīmēto un aplikācijas animāciju. Viņi ir šī filmu veida radītāji Latvijā. (..) Viņu mūža darbs un filmas gan bērniem, gan pieaugušajiem – kā „Ness un Nesija”, „Kaķīša dzirnaviņas”, „Spēlēju, dancoju”, „Kabata”… Tā ir mūsu bagātība,” uzsver Romanova.

„Lielos Kristapus” pasniegs pēc mazliet vairāk nekā mēneša – 13.novembrī kinoteātrī „Splendid Palace” un to varēs vērot arī lsm.lv tiešraidē. Bet no 9. līdz 14.novembrim turpat varēs noskatīties arī balvai nominētās filmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti