Kultūras rondo

Brāļu Kaudzīšu Eiropas ceļojumi; "Kalna Kaibēnu" sargātāji laika gaitā

Kultūras rondo

Klajā nācis rakstu krājumu "Rihards Zariņš. Ko Latvijas meži šalc"

Dita Rietuma par Kannu kinofestivālu: Kino spēks bailes uzvarēja

Dita Rietuma par Kannu kinofestivālu: Kino spēks uzvarēja bailes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šogad Kannu programmā bijis nepieredzēti liels šedevru daudzums, savukārt filmu tirgus paviljonu ziņā bijis mazskaitlīgāks kā citus gadus – tie ir divi no Nacionālā kino centra vadītājas Ditas Rietumas novērojumiem pēc kinofestivāla izskaņas. Lai arī pandēmijas draudīgais fons joprojām aktuāls, šis notikums pasaules kino industrijai patiesi bijis nepieciešams.

Šīgada Kannu kinofestivālu Nacionālā kino centra vadītāja Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" raksturo kā īpašu notikumu. Vēl jūnijā, neskatoties uz festivāla organizatoru rosību, daudzi neesot ticējuši, ka tas maz notiks. "Ja man godīgi būtu jāatbild, kāda bija sajūta, atrodoties divarpus tūkstošu cilvēku pilnā zālē, kur maskas karājās uz zoda un pār plecu, neteikšu, ka bija ārkārtīgi omulīgi. Kino spēks bailes uzvarēja.

Pagaidām viss ir beidzies labi, lai gan risks bija milzīgs. Ne mākslinieciskais risks, ar to viss ir kārtībā, bet epidemioloģiskais risks bija pamatīgs," pauž Dita Rietuma.

Konkursa programmas līmeni viņa vērtē kā ļoti stabilu, piebilstot, ka šogad Kannās bijis rekordliels šedevru skaits – 24 filmas. Līdz šim festivāla centrā bija par četrām, piecām filmām mazāk.

 

Līdzās klasiķu veikumam ticis izcelts arī spridzīgs un pārsteidzošs to režisoru darbs, kas profesijā ir salīdzinoši nesen. Šeit jāpiemin filma "Titane" ("Titāns") Žulijas Dikurno režijā. Tas ir režisores otrais pilnmetrāžas darbs. Šī ir arī otrā reize Kannu vēsturē, kad ar galveno balvu – "Zelta palmas zaru" – tiek sveikta sievietes režisēta filma. “Šī ir filma, kas izmanto ļoti radikālus, šokējošus paņēmienus, bet tas viss ir darīts ļoti apzināti, ļoti mērķtiecīgi. Būtībā šis darbs par jaunu sievieti, jaunu cilvēku, ir stāsts par milzīgu, eksistenciālu vientulību,” atklāj Rietuma, reizē uzsverot, ka 

Dikurno ļoti īsā laikā izdevies sasniegt kino karjeras pašas virsotnes, un ir skaidrs, ka viņas filma ieies vēsturē. 

Bet kā īpašu, tomēr neatzīmētu notikumu, viņa nosauc Kirila Serebreņņikova filmu "Petrov's Flu". 

Turpinot ar Kannu industrijas sadaļu, Nacionālā kino centra vadītāja dalās novērojumā, ka kino tirgus paviljonu skaits bijis mazāks kā citus gadus (pandēmijas dēļ nepiedalījās vairākas valstis), savukārt noturētās tikšanās – daudz kvalitatīvākas, jo aizvadītas ne tik lielā steigā. 

Latvijas kinematogrāfisti tikušies ar citu valstu producentiem un popularizējuši savus projektus. Par vēl topošajām filmām interesējušies arī dažādu festivālu pārstāvji.   

“Pasaules kino industrijai šis festivāls bija nepieciešams. [..] Ir arī akcentētas būtiskas tendences pasaules kino attīstībā," atzīst Dita Rietuma. Viņa ir pārliecināta, ka labākās Kannu kinofestivāla filmas rudenī varēs redzēt arī uz ekrāniem Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti