Kultūras ziņas

Mūzikas skolām trūkst naudas

Kultūras ziņas

Vecās Eiropas netikumi galerijā "Antonija"

Dita Rietuma iepazīstina ar Holivudas klasiku

Dita Rietuma iepazīstina ar Holivudas klasiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Drūma, ēnaina un naksnīga pilsēta; ciniski, mēteļos tērpti privātdetektīvi un liktenīgās sievietes, kuru mērķis ir vilināt un pazudināt. Šīs pazīmes raksturo unikālu un ļoti daudzveidīgu kinovēstures parādību – film noir. Nupat – pirmo reizi latviešu valodā - klajā nācis kinozinātnieces Ditas Rietumas pētījums par šo kino novirzienu.

Film noir klasiskās filmas uzņemtas Holivudā, pagājušā gadsimta 40. un 50. gados. Taču to izcelsme lielā mērā saistāma ar Eiropas kino ekspresionisma periodu. Holivudas kinoindustrija kā toreiz, tā arī šodien reti paļaujas jauniem, netradicionāliem risinājumiem, tāpēc film noir neierastie kameras rakursi, gaismēnu spēles un robustie varoņu raksturi padara to par vienu no saistošākajiem radošajiem periodiem pasaules kino vēsturē.

 „Tas nav nekas vecs, aizgājis, pagājis un nelietojams un nelietots, jo arī mūsdienās, teiksim, tie cilvēki, kas mīl kvalitatīvu, interesantu kino, viņi, protams, zina Deivida Linča filmas, zina Kventina Tarantino filmas, Kristofera Nolana filmas, un daudzu šo tā dēvēto amerikāņu autoru filmas. Lielā mērā šo filmu autori izmanto tās vēstījuma struktūras, tos stilistiskos paņēmienus, kas nāk no šīm te film noir dzīlēm,” stāsta kinokritiķe Dita Rietuma.

Arī mūsu kino un teātra režisori ir ietekmējušies no film noir stilistikas – tās elementi ir redzami, piemēram, Rolanda Kalniņa filmā „Es visu atceros, Ričard” un Aloiza Brenča filmā „Liekam būt”, kā arī režisoru Gata Šmita un Ināras Sluckas izrādēs „Tas notika ar viņiem” un „Zudušo laiku meklējot”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti