Kultūras ziņas

Piecstundīgs skaņdarbs ieskandina "Skaņu mežu"

Kultūras ziņas

Turpinās "Kilograms kultūras" rudens balsojums

Padomju laika kinoteātra "Palladium" aizkulises

Detektīva cienīga intriga «Riga IFF» ieskaņā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kinoteātrī „Splendid Palace” jau šovakar darbu sāk Rīgas Starptautiskais kino festivāls, turklāt sāk neierasti – ar detektīva cienīgu intrigu un padomju laika fotogrāfijām par bijušā kinoteātra „Palladium” aizkulisēm. Noslēpumu atklāšanas brīdis bija skatāms arī tiešraidē lsm.lv.

Kas viņi bija? Šis pārītis, kas bučojas uz trepēm, vai aizrautīgie dejotāji?  Un ko viņi darīja bijušajā kinoteātrī "Palladium" pirms pusgadsimta? Bet pats galvenais – kas viņus kinoteātra aizkulisēs tolaik iemūžināja bildēs, kuru negatīvi pavisam nejauši atrasti pamestā dzīvoklī un  nonākuši pie mākslinieka un fotogrāfa Andreja Strokina, kura hobijs ir vernakulārās fotogrāfijas.

"Man likās unikāla iespēja ieskatīties citu fotogrāfu arhīvā pilnībā bez atlases," saka fotogrāfs Andrejs Strokins. "Tas ir laiks, kas parādās bildēs, vēsture, ilūzija par to laiku kā cilvēki dzīvoja, man arī patīk vizuālā puse netipiska tiem laikiem, jo mēs vairāk esam pieraduši pie propagandas vai salona fotogrāfijas no 50-60.gadiem. Mani vienmēr pārsteidz nejaušības moments - tu rocies rocies un tevi uzrunā.. nevari saprast kāpēc. Tāpēc ar to nodarbojos, staigāju pa antikvariātiem, veikaliem, meklēju interesantas lietas, kas lielākai daļai cilvēku neinteresē."

Kinoteātra “Palladium” padomju laika fotogāfiju detektīvstāstā kā izmeklētājs pieaicināts arhitekts Zigmārs Jauja, kuram tīk ielūkoties zudušajos kinoteātros. Šoreiz pēc kinofestivāla organizatoru  uzaicinājuma viņam dots uzdevums izveidot bijušā kinoteātra "Palladium" detektīvstāstu. Iespējams, kāds kādu atpazīs?...

"Tad, kad es ieraudzīju attēlus, biju ļoti pārsteigts un ļoti ieinteresēts, jo tur bija viela izmeklēšanai. Tā es dzinos pa pēdām nezināmam fotogrāfam," stāsta arhitekts Zigmārs Jauja. "Fotogrāfiju autors mums vēl joprojām nav zināms, viņš ir redzams tikai vienā attēlā - skatlogā atspulgā, aiz kura redzam filmu plakātus un viņa seju aizsedz fotokamera."

Fotoizstāde, kurā redzamas kinoteātra "Palladium" sadzīves ainiņas: gan darbinieki – apkopējas un kasieres, gan administratori, safotografēti nepiespiestā atmosfērā sešdesmitajos gados, kinoteātrī “Spledid Palace” būs apskatāma līdz pat Rīgas Starptautiskā kino festivāla beigām - 23. oktobrim.

Jau vēstīts, ka Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisinās no 13. oktobra līdz pat 23. oktobrim ar astoņām filmu programmām, dažādiem nozarei un sabiedrībai domātiem pasākumiem, vairākiem starptautiskiem filmu konkursiem, atklāšanas pasākumu un noslēgumu, kura ietvaros tiks pasniegta arī Rīgas Starptautiskā kino festivāla balva.

14.oktobrī lsm.lv piedāvās tiešraidi no Rīgas Starptautiskā kino festivāla atklāšanas ceremonijas aizkulisēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti