Decembrī Latvijā gaidāmi starptautiski kino notikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Decembrī vērienīgākie Latvijas kino notikumi apvienosies Rīgas Starptautiskajā kino festivālā. Projektā sadarbosies Nacionālais kino centrs, Rīgas kino muzejs, festivāli "Lielais Kristaps", "Baltijas pērle" un "2Annas". Plānota ne tikai daudzveidīga filmu programma, bet arī kino profesionāļu meistardarbnīcas, lekcijas un kino seansi, kas varētu veicināt arī starptautisku kino kopprojektu rašanos.

Šī gada kino jaunums - Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas norisināsies no 2. līdz 12.decembrim kinoteātros "K Suns", "Forum Cinemas" un "Splendid Palace", ievadīs Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremoniju 13.decembrī.

Par Rīgas Starptautiskā kino festivāla simbolu izvēlēts grafiski attēlots gailis, kas ir arī Rīgas simbols. Festivāla centrā būs Eiropas un Latvijas pēdējo divu gadu jaunākais kino. Filmas būšot dažādu vecumu un interešu skatītājiem - gan spēlfilmas, gan arī animācijas, un viena no programmām būs veltīta arī drosmīga un aktuāla dokumentālā kino darbiem

"Sadarbībā ar vadošo Krievijas dokumentālā kino festivālu būs īpaši sastādīta Rīgas kinofestivāla programma. Visas septiņas filmas būs Latvijas pirmizrādes, tās ir filmas, kas Latvijā vēl nav redzētas. Tās ir tēmas, kas skar sociālos jautājumus, dzimumu jautājumus, politiskus jautājumus," stāsta festivāla direktore Sonora Broka.

Savukārt sadarbībā ar Rīgas kino muzeju kinoteātrī "Splendid Palace" festivāla laikā izrādīs pirms simts gadiem veidotu filmu izlasi, turklāt kino seansi noritēs tā, kā tas bija aizvadītā gadsimta sākumā, proti, bez seansu starpbrīžiem un ar dzīvo apskaņojumu.

Kino norišu kopprojektā iekļauts arī "Lielā Kristapa" festivāls, kura žūrijā paredzēts iesaistīt arī trīs Eiropas Kinoakadēmijas locekļus. Savukārt jaunums skatītājiem būs iespēja balsot par Eiropas labāko filmu, kurai arī tiks piešķirts "Lielais Kristaps" ceremonijā 11.decembrī. Balva šogad tiks pasniegta 26. reizi, un turpmāk arī šo festivālu rīkos katru gadu.

"Mēs esam lepni par šo programmu. Protams, mūs salīdzinās ar Eiropas filmām, bet mēs esam gatavi izaicinājumam. Ir ļoti nopietnas spēlfilmas, tāpat šogad programmā būs divas pilnmetrāžas animācijas filmas - Signes Baumanes "Akmeņi manās kabatās" un Reiņa Kalnaeļļa "Zelta zirgs", arī īsfilmas. Domāju, ka programma būs laba, interesanta un daudzveidīga," stāsta "Lielā Kristapa" direktore Ieva Romanova

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma vērtē, ka Latvijā uz ekrāniem ir salīdzinoši ļoti maz redzams nacionālais un Eiropas kino, ko šī gada lielais vietējo filmu festivālu apvienošanas projekts varētu mainīt

"Nacionālais kino centrs zem Rīgas kinofestivāla lietussarga ērti jūtas ar programmu "Rīgas tikšanās". Tā ir programma, kas domāta gan profesionāļiem, proti, vairāk nekā 20 producentiem no visas pasaules, kas atbrauks uz Rīgu, gan arī šī programma piedāvās lekcijas un darbnīcas visplašākajai skatītāju auditorijai," stāsta Dita Rietuma.

Dienu pēc Rīgas Starptautiskā kinofestivāla noslēguma, proti, 13.decembra vakarā Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonija noritēs Latvijas Nacionālajā operā un tiks translēta teju 50 valstīs.

Pašlaik vēl nav paziņoti visi nominanti un mūža ieguldījuma balvas saņēmējs, tomēr ir zināms, ka viena no spožākajām viešņām būs slavenā norvēģu aktrise Līva Ulmane, kura filmējusies zviedru kino ikonas Ingmāra Bergmaņa filmās. Aktrise uz Rīgu būs atbraukusi ar pašas režisēto filmu "Jūlijas jaunkundze".

"Ir vēl ļoti daudz jādara, lai Latvijas skatītājs pilnvērtīgi saņemtu Eiropas kino, jo Eiropas filmas Latvijā izrāda salīdzinoši maz. Citās Eiropas valstīs daudz vairāk skatās gan nacionālas filmas, gan arī Eiropas filmas. Es ceru, ka Eiropas Kinoakadēmijas balvas ceremonija un visi tie pasākumi, kas sagatavos šo ceremoniju, tomēr tiks pievērst skatītājam lielāku uzmanību tam kultūras fenomenam, ko mēs dēvējam par Eiropas kino," saka Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Kā jau vēstījām, šobrīd ikviens Eiropas kino cienītājs var piedalīties balsojumā par Eiropas Kinoakadēmijas skatītāju simpātiju filmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti